Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese raad wil wildgroei flitsbezorgers voorkomen

Darkstore Ernst Bergboer
De Enschedese gemeenteraad wil de komst van flitsbezorgers naar de stad snel beter reguleren
Beeld: Ernst Bergboer

De Enschedese gemeenteraad wil een wildgroei aan zogenaamde ‘darkstores’ voorkomen. Met name in de binnenstad leidt de komst van deze flitsbezorgers tot panden met dichtgeplakte gevels, waar geen ruimte is voor winkelend publiek. Er is beter beleid nodig en tot dat er is, moeten nieuwe vergunningen worden geweigerd.

“We zijn niet tegen de komst van darkstores”, zei indiener van een motie die de vestiging van nieuwe flitsbezorgers moet reguleren Barry Overink (BBE). “Ze voorzien in een behoefte. Maar het is de vraag of je ze in de binnenstad of in woonwijken wil hebben.”

Ruime meerderheid voor snelle regulering

Gemeenteraadsleden willen snel actie, voor er vergunningen zijn afgegeven en huurcontracten zijn getekend op plekken waar zij liever geen darkstores zien. Een ruime meerderheid in de gemeenteraad stemde dan ook voor de motie, die al bij indiening werd gedragen door een bonte verzameling van vrijwel alle partijen.

Juridische (on)mogelijkheden

Verantwoordelijk wethouder June Nods (D66) vond de motie niet nodig. “Er zijn goede gesprekken gaande met nieuwe ondernemers die zich willen vestigen, juist ook over de punten waar u zich zorgen over maakt.”

icon_main_info_white_glyph

Darkstores

Een darkstore is een distributiecentrum voor online winkelvoorzieningen. Vanuit dat centrum worden online en telefonische bestellingen bezorgd bij klanten. Darkstores vestigen zich graag op een centrale plek, zoals een stadscentrum, maar zijn niet toegankelijk voor winkelend publiek. Gevels zijn veelal afgeplakt. Dat tast het beeld van een gezellig winkelcentrum aan.

Nods struikelde vooral over het punt dat nieuwe vergunning geweigerd zouden moeten worden, totdat er - met de raad - beter beleid is vastgesteld. “Juridisch hebben we daar op dit moment ook geen mogelijkheden voor. Als er nieuwe aanvragen komen, moeten we die in behandeling nemen.”

Voorlopige stop op nieuwe vergunningen

Desalniettemin vindt een raadsmeerderheid dat er zo snel mogelijk een stop moet komen op nieuwe vergunningen voor darkstores. Daarvoor is een zogenaamd ‘voorbereidingsbesluit’ nodig - een raadsbesluit dat bedoeld is om beleid voor te bereiden.

Hengelo en Amsterdam hebben de vestiging van flitsbezorgers al gereguleerd. “Dat Hengelose besluit kun je een op een overnemen. Dat hoef allemaal niet zo lang te duren”, stelde Yara Hümmels van de PvdA.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.