Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Straf voor exploitant Club Top Shot Hengelo blijft staan

Rechtbank
De Raad van State handhaafde vandaag in een hoger beroep deze straf die door burgemeester Sander Schelberg aan de exploitant was uitgedeeld
Beeld: Pixabay

De exploitant van de vanwege drugsvondsten gesloten Club Top Shot in Hengelo, kan voorlopig geen horecavergunning krijgen om een nieuwe bar te beginnen. De Raad van State handhaafde vandaag in een hoger beroep deze straf die door burgemeester Sander Schelberg aan de exploitant was uitgedeeld.

Tot eind oktober volgend jaar wordt een vergunningaanvraag van de exploitant afgewezen. Daarna kan hij weer een aanvraag doen. Tot die tijd geldt voor hem feitelijk een beroepsverbod binnen de gemeente Hengelo.

Hammer 719065 1920
Lees ook
Raad van State: Club TopShot terecht gesloten na vondst drugs

Drugshandel

De exploitant klaagde bij de Raad dat de burgemeester hem veel te zwaar heeft gestraft om een voorbeeld te stellen. Na de sluiting van de bar aan de Willemsstraat in 2018 en intrekking van zijn horecavergunning, kwam een aantal maanden later nog eens de weigering om hem voor een lange periode een vergunning te verlenen. Vanwege slecht levensgedrag. Die lange strafperiode vocht hij aan met het hoger beroep bij de Raad.

De man ontkent nog steeds iets te maken te hebben met drugshandel in de bar. "Er waren mensen die bij de politie-inval hun drugs in mijn zaak hebben gegooid om daar vanaf te zijn. De politie en burgemeester hebben hem ten onrechte als schuldige aangewezen", was zijn verhaal bij de Raad. Bovendien had hij na de sluiting van de bar de huur van het pand nog wel doorbetaald in de hoop dat hij misschien daarna weer verder kon. Die hoop werd de grond ingeboord toen de burgemeester hem maanden later ook nog een tijdelijk ‘beroepsverbod’ oplegde.

'Terechte straf'

Maar de Raad vindt die straf terecht. Ook de Raad verwijt hem 'slecht levensgedrag'. De drugshandel in de club was zodanig groot dat de exploitant dat had moeten zien en maatregelen had moeten treffen. "De burgemeester heeft daarmee bij het bepalen van de termijn rekening mogen houden en heeft verder mogen meewegen dat handel in verdovende middelen een ernstige vorm van criminaliteit is waartegen moet worden opgetreden om de samenleving daartegen te beschermen", oordeelt de Raad.

De schade die de exploitant heeft geleden met het doorbetalen van de huur na de sluiting van het pand is voor eigen rekening, vindt de Raad. Hij had kunnen en moeten weten dat een nieuwe horecavergunning voor een periode van jaren zou worden geweigerd.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.