Enschede

Lustrumkunstwerk 'The Head' feestelijk onthuld op Universiteit Twente

Het kunstwerk The Head dat ter gelegenheid van het zestigjarig jubileum van de Universiteit Twente is gecreëerd door de bekende kunstenaar Joep van Lieshout is donderdagmiddag op feestelijke wijze onthuld. Bovenop het grote hoofd van koper en bijna tien meter hoog bracht het dweilorkest van de UT, Van Lieshout en de genodigden een serenade.

Hypocrisie

Een commissie van de UT koos in 2020 Joep van Lieshout uit voor het maken van een kunstwerk ter ere van de 60e verjaardag. Van Lieshout maakte wereldwijd naam als ontwerper van objecten op de grens van beeldende en toegepaste kunst. Een van zijn meest bekende kunstwerken is de 'Domestikator', dat gaat over hypocrisie en ethiek en te zien was in o.m. Parijs en Amsterdam.

Kunstwerk-The-Head-UT-Foto-Patrick-olde-Nordkamp2
Vanaf het plafond van het kunstwerk The Head brengt het dweilorkest Joep van Lieshout een serenade © Patrick olde Nordkamp

The Head

Het tien meter hoge kunstwerk The Head kwam halverwege april vanuit Rotterdam naar Enschede. Het is het grootste kunstwerk dat ooit door het atelier Van Lieshout is vervoerd. Het hoofd dat volledig gemaakt is van koper is te beklimmen zodat je vanaf het plafond een kijkje kunt nemen over de campus. Met het kunstwerk hoopt Van Lieshout mensen uit te nodigen hun eigen positie in de wereld te bepalen.

Industriële revolutie

‘The Head markeert de mogelijkheden en dilemma's aan de vooravond van de vierde industriële revolutie, als de grenzen tussen de fysieke, digitale en biologische wereld vervagen", schrijft de universiteit in haar persbericht. Het kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het publieke fonds voor visuele kunst en cultureel erfgoed in Nederland.

Kunstwerk-The-Head-UT-Onthuld-Foto-Patrick-olde-Nordkamp
Voorafgaand aan de huldiging was er een interview met de kunstenaar Joep van Lieshout (r) door o.a. Hoogleraar Peter-Paul Verbeek © Patrick olde Nordkamp
Dweilorkest op weg naar kunstwerk The Head
Het dweilorkest van de UT samen met de genodigden op weg naar het kunstwerk The Head © Patrick olde Nordkamp

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.