Borne
Cultuur

De Stem van Afrika klinkt ook dit jaar in Nederland dankzij Bornse Odilia

'Sauti Ya Afrika', oftewel 'De Stem van Afrika'. Dat is de naam van een tijdschrift vol verhalen over de Afrikaanse cultuur; de traditionele en de hedendaagse. Vorig jaar kwam de eerste editie van dit tijdschrift uit, nu is nummer twee er. Hoofdredacteur is de Bornse Odilia Anyachi Okonga.

Odilia afrika EIGEN FOTO
Hoofdredacteur van Sauti Ya Afrika is de Bornse Odilia Anyachi Okonga.

Twee talen

De tweede editie van het tijdschrift kwam niet zonder bloed, zweet en tranen tot stand, vertelt Odilia: “Het realiseren van dit tijdschrift was veel moeilijker dan het maken van de eerste. Bij de eerste merkten we dat veel witte Nederlanders interesse hadden in het lezen van alle verhalen, maar dat ze het Engels niet machtig waren. Om die reden hebben we ditmaal besloten ook een Nederlandstalige editie uit te brengen. Dat vertalen joeg ons wel op kosten."

Dikker

Eén van de andere grote verschillen is het aantal pagina's: “Dit jaar telde het blad 98 pagina's, de vorige keer waren het er 52. En er staan veel meer menselijke verhalen in. Mijn favoriet is het verhaal 'Truck Mama', over een vrouw die vrachtwagenchauffeur is en zelfs terwijl ze hoogzwanger is doorwerkt. In Nederland zijn vrouwelijke chauffeurs al bijzonder, maar in Afrika is dat helemaal het geval. Het is met stip mijn favoriete verhaal. Verder staat er in het magazine een verhaal over de stichting ZGT-Overzee, die druk is met de bouw van een hart- en vaatafdeling in een Tanzaniaans ziekenhuis."

Afrika Festival

Behalve met het magazine is Odilia ook druk bezig met het Afrika Festival, dat op 2 en 3 juli in Hertme wordt gehouden. Ze heeft er een stand: “Daar verkoop ik allemaal lekkernijen uit Afrika en mijn magazine is er natuurlijk ook te vinden. Ik vind het altijd zo gezellig bij het festival, je merkt echt dat de mensen komen om de Afrikaanse sferen te proeven.”

Het magazine is online te bestellen


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.