Enschede

Weer rode cijfers voor De Twentse Zorgcentra

Gehandicaptenorganisatie De Twentse Zorgcentra zit voor het tweede achtereenvolgende jaar in de rode cijfers. Een van de belangrijkste oorzaken; meerdere, zelforganiserende teams huren teveel extern personeel in.

294863 Schermafbeelding 2017 09 25 om 082024
Vorig jaar leidde dat al tot een negatief saldo van 1,4 miljoen (totale omzet: 120 miljoen euro). Dit jaar gebeurt dat dus opnieuw. Met welk verlies DTZC dit jaar denkt af te sluiten, wil de raad van bestuur nu niet bekend maken. Het enige wat ze erover naar buiten brengen is dat de organisatie (2500 medewerkers, 600 vrijwilligers en 1900 cliënten) medio 2018 de inkomsten en uitgaven voor de zorg pas weer in evenwicht heeft.

Extern personeel
De belangrijkste reden voor de rode cijfers is dat een aantal teams van de DTZC-locaties LosserHof en ât Bouwhuis teveel extern personeel opriep om de bezetting op orde te krijgen. Afgelopen zomervakantie liepen de kosten zo uit de hand, dat Anton Maas van de raad van bestuur per direct maatregelen afkondigde.

Maatregelen
Teams die veel teveel geld uitgaven, kwamen vanaf half juli onder verantwoordelijkheid van coaches en/of hun regiomanager te staan. De zelforganiserende personeelsgroepen draaiden bij ziekte of vakantie dus niet meer in hun eentje op voor de bezettingsproblemen.

,,Bij onderbezetting keken teams teveel naar alleen hun eigen club. Nu wordt eerst ook bij andere woongroepen gekeken of iemand van hen kan inspringen. Noodzakelijk, een uitzendkracht kost 35 procent meer dan iemand in vaste dienstââ, aldus Maas.

Zorgelijk
Feit is dat de financiële situatie zorgelijk is. De raad van bestuur maakt het personeel overigens geen verwijten. Dat heeft zich juist enorm ingezet om cliënten niet de dupe laten worden van de hoge werkdruk.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Annina Romita