Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Kunst voor en door speeltuin Kozakkenpark in Enschede

299376 825951

Het Kozakkenpark aan de G.J. van Heekstraat vierde zaterdag feest. De speeltuin wordt dit jaar nieuw leven ingeblazen. Dat plan is aardig op weg.

One-man-band Di Stephano heet de bezoekers welkom met kinderliedjes, want het Kozakkenpark is nu eenmaal een speeltuin. In de zomer, tijdens de jeugd ViVa, werd een begin gemaakt met drie kunstwerken. Die zijn klaar en worden deze zaterdag onthuld.

Ronald Snijder, de voorzitter van het Kozakkenpark, is net terug van een militaire missie in Litouwen. Hij stelt vast dat er in de laatste drie maanden veel is gebeurd in de speeltuin. "Er zit nog wel een lek in het dak. Het is nu provisorisch gemaakt, maar in november gaan we er een nieuw dak op zetten. We zijn van plan er een speeltuin én een buurthuis van te maken. Zo dat de kinderen die hier nu spelen straks, als ze bejaard zijn, terugkomen om hier een kopje koffie te drinken."

Het eerste kunstwerk dat onthuld wordt, is de grote wandschildering van plein West-Indië, van Manje Dijkman en Herman Hoogstraten. "Een beetje mijn oude stek" zegt Ben van Dijk, directeur van Stichting Enschedese Speeltuinen. "Ik heb er op de kleuterschool gezeten. Het was een heel mooi plein en het is nog een heel mooi plein."

Manje Dijkman heeft twee weken gewerkt aan de wandschildering van 2,5 bij 7 meter. "We hadden een foto uit 1930 als voorbeeld, maar als je die opblies bleef er weinig over. Het was veel meetwerk - het moet allemaal wel kloppen. Het is met liefde gebouwd en ik heb het met liefde geschilderd."

Dijkman werkt al 25 jaar samen met Hoogstraten. "We zijn op elkaar ingespeeld. Ik ben meer van het grote gebaar, het overzicht en de compositie. Herman is meer van het detail. Het is toch een stukje historie. En het was prettig om te doen met al die kinderen die hier rondliepen. Ik ken het Kozakkenpark nog van toen ik een nozem was. Kwamen we op de brommer en hielden we hier feestjes."

Het tweede kunstwerk is van Henk Terink. Hij heeft zo'n 200 stukjes lekke band verwerkt tot kunst. Ventielen staan voor de moraal. "Je moet af en toe even uitblazen."

Als derde wordt het werk van Anique Bossink onthuld. Bert de Haan omlijst het met gedichten. Samen met kinderen heeft Bossink het oude materialenhok omgetoverd tot een kleurrijk kunstwerk. ,,Ik vind het mooi om kinderen te stimuleren en creatief met ze bezig te zijn", zegt de Rossumse, die hulp kreeg van Annemarie Heubach. "Ik zou het wel leuk vinden om dit bij meer speeltuinen te doen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.