Enschede

Brandweerman uit Almelo prijst omstanders na ongeluk in Enschede

Een hulpverlener die hulp verleent, is niet opmerkelijk. Dat hij daarbij deel uitmaakt van een vlekkeloos samenwerkend team van zes of zeven willekeurige voorbijgangers, is dat wel. Het overkwam de Almelose brandweerman Thomas Meijerink (34) maandagavond in Enschede na een eenzijdig verkeersongeval met een automobilist.

299746 826540
Meijerink spreekt op de Facebookpagina van Brandweer Twente zijn bewondering uit voor het eendrachtig optreden van alle omstanders. ,,In plaats dat men aan het filmen was, werd er adequaat gehandeld, hulp verleend en geassisteerd met het zo goed mogelijk bevrijden van het slachtoffer."

De Almelose hoofdbrandwacht en instructeur technische hulpverlening reed maandag in het begin van de avondspits in zijn burgerkloffie op de Volksparksingel in Enschede, op weg naar een cursus. In een flits zag hij hoe enkele voertuigen voor hem een auto de stoep raakte, een lantaarnpaal ramde en op een zijkant tot stilstand kwam.

"Er kwam direct van alle kanten hulp", zegt Meijerink, ,,toen ik zeker wist dat iemand 112 belde, ben ik ook gaan helpen. Een paar mensen wilden de bestuurder zo snel mogelijk uit de auto halen omdat de wagen in brand leek te staan. Ik heb me bekend gemaakt als brandweerman en uitgelegd dat er geen brand was, maar rook uit de airbag."

Accupool
Eén van de omstanders haalde de sleutel van het contact, een ander koppelde de accupool los, een derde omstander dekte glassplinters af met dekens, Meijerink kroop de auto in naar de bestuurder en weer anderen hielden het gekantelde voertuig stabiel. Enkele minuten later al konden ambulancepersoneel, brandweerlieden politie de hulp overnemen en werd het slachtoffer met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

,,Ik heb ontzettend veel bewondering en waardering voor al die omstanders die zo goed hebben samengewerkt om het slachtoffer te helpen", zegt Meijerink, ,,ik ben als professioneel hulpverlener opgeleid en verplicht om in deze situaties te helpen, anderen meestal niet. Dat op zo'n moment niemand de andere kant op kijkt, gaat staan filmen of de hulpverlening zelfs bemoeilijkt, vind ik heel mooi en hoopgevend."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Annina Romita
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.