Verkeer
Stuur appje
Zoek

Iconische beren verlaten marktplein Hengelo

Beren hengelo rtvoost
De beren worden weggetakeld en naar een andere plek in de stad gebracht.
Beeld: RTV Oost

Iedereen die wel eens in binnenstad van Hengelo komt kent ze wel; de metershoge beren op de Markt. De één vindt ze lelijk, de ander prachtig en kinderen zijn er dol op. De beren moeten tijdelijk het veld ruimen, omdat het plein een complete metamorfose krijgt. Vandaag worden de beren weggetakeld en tijdelijk op een andere -nog geheime- plek in Hengelo gezet.

Dieplader

De beren staan de werkzaamheden in de weg of kunnen mogelijk beschadigd raken. Maar niet getreurd, ze komen later wel weer terug. Niet op dezelfde plek maar aan de andere kant van het plein rondom de Brinktoren. Het is vandaag een spectaculair gezicht: de metershoge beren die in de lucht bungelen. Voorzichtig worden ze op een dieplader geladen. Twee beren passen er op één trailer. Wanneer ze goed liggen en stevig vastgesjord zijn, verlaat de vrachtwagen de Markt op weg naar een nog geheime locatie.

20 126 Hengelo Marktplein DO PRESS5 ORKRA
Een impressie van het nieuwe marktplein
Beeld: RTV Oost

De Torenkamer

Het plein zonder de beren is een kaal gezicht. Het lijkt wel alsof de beren er altijd al hebben gestaan, maar de kunstwerken van kunstanares Marjolein Mandersloot staan er pas tien jaar. En net als het Marktplein zelf was de komst van de beren destijds ook voer voor discussie of die er wel moesten komen.

De beren moesten destijds het plein wat opvrolijken. Er was veel kritiek van de inwoners op het kale en zielloze plein. Met de komst van de beren hoopte Hengelo dat de binnenstad weer aantrekkelijker zou worden. Helaas bleef dat effect uit.

De discussie over het Marktplein wordt al decennia gevoerd. Maar afgelopen voorjaar werden de nieuwe plannen uiteindelijk goedgekeurd. Het plan, de Torenkamer, is samengesteld met inwoners van de stad in een zogenoemd co-creatieproject. Architect Wim Voogt heeft van alle verschillende ideeën een ontwerpplan gemaakt.

Negen miljoen euro

"Het gaat niet alleen om het plein, ook de omliggende straten worden aangepakt. En ondergronds wordt er van alles vernieuwd", zegt wethouder Bas van Wakeren. Met het totale plan is negen miljoen euro gemoeid.

Het nieuwe marktplein wordt een groen ‘doe-plein’ met een podium. Het heeft ook een stoer karakter door de verwijzingen naar de metaalindustrie. Er is ruimte om elkaar te ontmoeten, te ontspannen, spelen en sporten. De kiosk krijgt een rooftopbar. De beren krijgen een plek in een natuurlijk ogende vijver rondom de Brinktoren. De vijver is ook een berging voor regenwater.

Markt

Aan de markt is ook gedacht. "Tijdelijk staan de kramen op het Stationsplein, straks als alles hier klaar is dan staat de markt in carrévorm om het plein heen", zegt van Wakeren. Als alles volgens planning verloopt is het plein volgend voorjaar gereed.

icon_main_info_white_glyph

Tijdelijke locatie

De beren gaan naar tijdelijke locaties in de gemeente Hengelo. Kinderen kunnen een prijsje winnen door met alle beren een selfie te maken. Hiermee kun je leuke prijsjes winnen. Kijk voormeer info op https://www.hengelo.nl/Inwoner... . Hier staan ook tips over de tijdelijke logeeradresjes van de beren.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.