Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente Hengelo zet in op nieuwbouw voor starters en ouderen in binnenstad

Foto bataafsekamp 1twente
De Bataafse Kamp is één van de plekken waar woningen worden gerealiseerd
Beeld: 1Twente

Hengelo gaat ook de komende jaren verder met het mooier maken van de binnenstad. Donderdag presenteerde wethouder Gerard Gerrits samen met stichting Centrummanagement Hengelo (SCH), Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Hengelo en Hengelo Promotie het gezamenlijke actieplan voor de binnenstad.

Metamorfose

De afgelopen jaren heeft de binnenstad een flinke metamorfose ondergaan; de Enschedesestraat bij de Lambertusbasiliek is nu groen en sfeervol en het burgemeester Janssenplein is flink op de schop gegaan. Het gemeentebestuur gaat de komende jaren verder met het ontwikkelen van de binnenstad.

Donderdagmiddag presenteerde wethouder Gerrits samen met SCH, KHN en Hengelo Promotie het zogenaamde Actieplan 2022-2026. “We gaan door op de ingeslagen weg”, zegt wethouder Gerard Gerrits. Waar de actie de afgelopen jaren vooral was gericht op het winkel- en horecagebied wordt de komende jaren juist geïnvesteerd in de randen van het centrum, zoals bijvoorbeeld het Wetplein en daarna de Lange Wemen.

Meer woningen

De woningmarkt is, net zoals in de rest van het land, flink oververhit in Hengelo. Er zijn te weinig woningen voor starters en ook is het lang wachten op een socialehuurwoning. De komende jaren moet er flink worden bijgebouwd om aan de vraag te kunnen voldoen.

Ook in de vervolgplannen wordt er flink ingezet op woningbouw. Afgelopen vijf jaar zijn er zo'n 200 woningen bijgekomen in de binnenstad. Voorbeelden zijn de appartementen voor jongeren in de Telgenflat en ook worden steeds meer leegstaande winkels omgebouwd tot woningen.

“De komende jaren komen er zo'n duizend woningen bij. Daarvan zal ongeveer de helft bestaan uit starterswoningen”, zegt Joop Nijenhuis, programmamanager binnenstad van de gemeente Hengelo. De woningen komen onder andere aan de Marskant en het voormalige kantoorgebouw van de UWV.

Horeca

Woningen voor senioren worden meer aan de randen van de binnenstad gesitueerd en woningen voor starters meer in het centrum. Er wordt bewust gekozen voor woningen in en rondom het winkelgebied en juist niet boven nachthoreca, om eventuele overlast te voorkomen.

Investeren

De afgelopen vijf jaar is er 20 miljoen euro aan gemeentegeld geïnvesteerd in het centrum. De totale investeringen van de afgelopen vijf jaar, inclusief private investeringen, liggen rond de 200 miljoen euro.

“Je merkt dat de investeringen van de gemeente als een vliegwiel fungeren. We staan echt weer op het netvlies van ondernemers en investeerders”, aldus Gerrits. Dit jaar alleen al wordt er voor tien miljoen euro door de gemeente geïnvesteerd in het gebied.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.