Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Ouderen zonder Whatsapp krijgen appjes nu als brief binnen

323447 844775

Mevrouw Warres springt bijna op als er een briefje uit de brievenbus valt. Een digitale brievenbus welteverstaan, in woon-zorgcentrum De Posten is namelijk een experiment gaande. Het apparaat 'Appeenoma' lijkt een succes.

Mevrouw Warres, bewoonster van het woon-zorgcentrum staat rustig te wachten tot een bericht voor haar uit het apparaat valt. Oh, ik moet eerst even mijn bril afdoen hoor, anders kan ik het niet lezen. Bij het voorlezen raakt ze wat emotioneel. Wauw wat mooi, deze neem ik mee naar huis. Het krijgt zeker een plekje op mijn bergmeubel , vertelt ze. Veel post krijgt ze niet, een kaartje heeft voor haar grote betekenis. Ze vertelt dat het contact met de buitenwereld voor haar beperkt is.

'Appeenoma'Het bericht voor mevrouw Warres komt uit een apparaat genaamd 'Appeenoma'. Een digitale brievenbus ontwikkeld door vier studenten van Universiteit Twente. Hoe 'Appeenoma' werkt? Je stuurt een WhatsApp-bericht naar het apparaat, dat bericht wordt vervolgens uitgeprint op een echt kaartje. De oudere schrijft op hetzelfde papiertje een boodschap terug en schuift het terug in het apparaat. Een foto van het geschreven bericht verschijnt weer op de smartphone. Een uitkomst voor ouderen zonder hippe telefoon met Whatsapp. Maar ook toegankelijk voor jongeren. Studenten Wessel Fletterman, Joran van der Sluis, Folkert Prins en Mark Zwart, begonnen vorig jaar voor hun opleiding Industrieel Ontwerpen met dit project.


Dutch Design WeekDe docent van de vier studenten vond het idee zo geweldig, dat hij vond dat het meer aandacht verdiende. Het prototype werd op Dutch Design Week geïntroduceerd. Folkert: We kregen daar hele enthousiaste reacties. Wessel vult aan: Dat kwam omdat de bezoekers het apparaat echt zelf konden testen, bijna iedereen was positief. Bezoekers vroegen zelfs al wanneer het apparaat op de markt komt.

Dat lijkt nu nog wat ver weg. Het prototype wordt eerst grondig getest bij woon-zorgcentrum De Posten. Mark: Het liefst willen we morgen het apparaat al overal hebben staan, maar dat is nog niet mogelijk. Joran: Er lijkt een soort angst voor technologie onder de ouderen te zijn. Je moet niet willen uitleggen hoe het allemaal werkt, dan snappen ze er niets meer van. Praktische problemen moeten nog worden opgelost. Wie vult bijvoorbeeld het papier aan als dat op is of wie helpt er als er een storing is? Ook moet het apparaat volgens de studenten nog compacter. Als we het echt goed doorontwikkelen, kan het misschien wel bij heel veel ouderen in hun huiskamer staan , vertelt Joran.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.