Hengelo

PVV Hengelo wil duidelijkheid over uitbetaling energietoeslag aan minima

PVV Hengelo heeft vragen gesteld aan het college van B en W over de energievergoeding die het Rijk in vooruitzicht heeft gesteld voor mensen met een laag inkomen. Die compensatie voor de hoge energiekosten wordt via de gemeentes uitgekeerd. In Hengelo laat uitbetaling nog op zich wachten, constateert de PVV.

12844 gas

Duidelijkheid

Fractievoorzitter Jeanet Nijhof zegt meerdere klachten van inwoners te hebben ontvangen die bij de gemeente informeren wanneer zij achthonderd euro rijkscompensatie tegemoet kunnen zien. “Mensen krijgen steeds te horen dat de gemeente niet weet wanneer er uitgekeerd gaat worden. Veel mensen komen in de financiële problemen en de gemeente geeft niet thuis, een grove schande,” zegt Nijhof in een brief aan het college.

De PVV ziet de communicatie naar inwoners als een terugkerend probleem en wil dat mensen die recht hebben op een tegemoetkoming zo snel mogelijk worden geïnformeerd wanneer zij het geld kunnen verwachten. Ook wil de partij weten wanneer de gemeente gaat starten met het uitkeren van achthonderd euro aan minima.

icon_main_quote_red_glyph

"Veel mensen komen in de financiële problemen en de gemeente geeft niet thuis, een grove schande”

Jeanet Nijhof, fractievoorzitter PVV Hengelo

Toezegging

Twee weken geleden beloofde SP-wethouder Mariska ten Heuw om, vooruitlopend op een landelijke spoedwet die deze compensatie juridisch mogelijk maakt, alvast te starten met uitbetaling van 200 euro aan mensen in de bijstand. Ten Heuw deed deze toezegging in de gemeenteraadsvergadering op 9 maart na aandringen hierop vanuit diverse fracties.

“Als u zegt keer aan mensen in de bijstand 200 euro uit, dan wil ik dat met alle plezier uitvoeren,” zei Ten Heuw twee weken geleden. Ze wees er wel op dat uitkeren van de compensatie ‘in principe' onrechtmatig is.’

Andere gemeentes

Nijhof wees erop dat verschillende Twentse steden, zoals Almelo en Enschede inmiddels zijn overgegaan tot uitbetaling. Marie-José Luttikholt van PvdA Hengelo was het op dit punt van harte eens met Nijhof. Zij wees ook op andere gemeentes in het land die al tot betaling zijn overgegaan. “Amsterdam doet dat ook al, niet omdat ze het geld al hebben, maar gewoon omdat ze het voorschieten. Dat zouden we hier ook moeten doen. Dan zijn we maar weer een keer burgerlijk ongehoorzaam.”

icon_main_quote_red_glyph

“Voorschieten zouden we hier ook moeten doen. Dan zijn we maar weer een keer burgerlijk ongehoorzaam”

Marie-José Lutikholt, fractievoorzitter PvdA Hengelo

Voorjaar

De gemeente Hengelo liet eerder al weten uiterlijk dit voorjaar meer duidelijkheid te geven over de energietoeslag voor lage inkomens. De regeling is bedoeld voor mensen met een inkomen met maximaal 120 procent van het sociaal minimum. “Wij wachten op uitvoeringsregels van uit de Rijksoverheid. Die hebben we nog niet ontvangen. We hopen dit voorjaar meer duidelijkheid krijgen. Zodra deze regels bekend zijn, gaan we zo snel mogelijk over tot uitbetaling,” aldus de gemeente.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.