Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Almelo en Enschede slecht toegankelijk voor gehandicapten

328265 279362 download 50

Almelo en Enschede scoren slecht als het gaat over toegankelijkheid voor gehandicapten. Dat blijkt uit een onderzoek van Nederland Onbeperkt, een initiatief van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.

Van de 84 gemeenten die 10 of meer beoordelingen van deelnemers kregen, scoorde Almelo het slechtst. Enschede eindigde als 81 ste. Opmerkelijk was de goede score van Hengelo, die 8ste stond in het eindklassement. Andere Twentse gemeenten kwamen niet in de ranglijst voor omdat er te weinig beoordelingen werden gegeven.

Obstakels
Het tv-programma Kassa besteedde zaterdagavond aandacht aan de ranglijst. In de uitzending was te zien hoe rolstoeler Gijs van den Brink (38) in Almelo op allerlei obstakels stuit. Drempels in de straat, deuren die niet open gaan en krappe draaideuren: hij moet voortdurend om hulp vragen. Wethouder Irene ten Seldam gaf in de uitzending toe dat er veel te verbeteren valt. "We hebben veel verouderde wijken waar het nodige moet gebeuren. Dat gaan we ook aanpakken, maar we kunnen niet alles tegelijk. Het moet stapje voor stapje", aldus de wethouder.

De afgelopen drie maanden kon iedereen via een vragenlijst zijn of haar gemeente beoordelen op toegankelijkheid. Daarin zaten vragen over wonen, werken, leren en vrije tijd. Niet alleen feiten en cijfers werden gemeten, er was in het onderzoek ook ruimte voor ervaringsverhalen van de inwoners.

De meest toegankelijke gemeente is volgens dit onderzoek overigens Ermelo.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.