Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hoeveel zetels denken de Hengelose partijen te gaan halen?

Stembureau verkiezingen foto 1 TWENTE
Morgen is de slotdag van de gemeenteraadsverkiezingen. Alle deelnemende partijen verwachten het goed te gaan doen.
Beeld: 1Twente

Het is een bekend fenomeen zo vlak voor of tijdens de verkiezingen: geen lijsttrekker zal zeggen dat hij of zij verwacht minder dan het huidige aantal zetels te halen. Dat geldt ook voor Hengelo. Een rondje langs de lijsttrekkers levert reacties op die uiteenlopen van 'we hopen op een zeteltje extra' tot 'we gaan voor verdubbeling'. In sommige gevallen is dat overigens hetzelfde...

'Dankbaar'

De ChristenUnie, die nu met een zetel in de raad zit, is voorzichtig. Susanne van den Beukel: "We hopen en knokken voor 2 plekken. Halen we dit, dan zou dat voor ons geweldig zijn en de eerste keer sinds we in de raad van Hengelo zitten. Blijft het bij één, dan ben ik dankbaar."

De VVD en Pro Hengelo zijn ook voorzichtig in hun wensdenken. Bij de vorige verkiezingen behaalden ze allebei 6 zetels en mikken daar nu weer op. Pro Hengelo, in 2018 de grootste partij, raakte tijdens de rit overigens wel Herbert Capelle kwijt. Die richtte vorig jaar de partij Hengelose Burgers op en denkt daarmee ook de nodige zetels te gaan halen. "Wij rekenen op drie stuks en hopen op zes", aldus Capelle.

Zetels kwijtgeraakt

De SP verwacht te gaan groeien. Ook deze partij raakte een zetel kwijt (Marie-José Huis in 't Veld); ze behaalden in 2018 5 zetels, maar willen er straks dus 6. CDA (nu 4 zetels), BurgerBelangen (3), GroenLinks (2) en PvdA (2) zijn tevreden met een zeteltje winst. Dat geldt niet voor de vierde coalitiepartij D66. Lijsttrekker Sebastiaan van der Pal wil van 3 naar 5 zetels: "Wij zijn tevreden met 5 zetels, maar dromen letterlijk van 7."

De PVV van Jeanet Nijhof zegt te gaan verdubbelen: van 2 naar 4 zetels. En hetzelfde geldt voor Lokaal Hengelo: ook van 2 naar 4.

Nieuwelingen

De nieuwelingen zitten eveneens vol ambitie. Forum voor Democratie, de partij die de laatste weken onder vuur lag vanwege eerder gedane uitlatingen van lijsttrekker Brian Geertshuis, wil met 2 raadsleden van start gaan en Hengelose Burgers zoals gezegd met liefst 3. De partij-tegen-de-woningnood R3 van Jan Huiskes vindt 1 plekje in de raad voldoende en hetzelfde geldt voor Jezus Leeft. In het geval van die partij is dat niet zo gek: met Keoma Ong-A-Fat staat er hier maar één persoon op het stembiljet.

Ook Ong-A-Fat is al volop bekritiseerd om zijn denkbeelden. In het verkiezingsprogramma van Jezus Leeft Hengelo zegt hij: "De bijbel laat zien dat wat kinderen leren, zij later ook gaan doen. Wij zijn tegen het promoten van het LHBT-programma, vooral op basisscholen.

Hieronder is precies te zien met hoeveel raadsleden de partijen nu vertegenwoordigd zijn en waarop ze hopen. Let op: Bij Pro Hengelo, SP Hengelo en Lokaal Hengelo staat bij 'huidig aantal zetels' niet het aantal dat de partijen in 2018 behaalden bij de verkiezingen. Alle drie zijn ze onderweg een zetel kwijt geraakt. Pro Hengelo verloor Herbert Capelle, die nu meedoet onder de vlag van Hengelose Burgers, en SP Hengelo raakte Marie-José Huis in 't Veld kwijt. Zij stopt helemaal met de politiek, nadat ze - net als Capelle - de afgelopen tijd als onafhankelijk raadslid haar stem had laten gelden. Lokaal Hengelo raakte tijdens de rit Leo Janssen kwijt. Ook hij ging verder als onafhankelijk raadslid. Janssen stapt nu ook uit de politiek.

ZETELVERWACHTING politiek hengelo 2022
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.