Hengelo

ChristenUnie wil auto uit centrum: 'Hengelo moet gaan voor titel Fietsstad'

ChristenUnie, SP en Jezus Leeft gingen tijdens het 1Twente Hengelo Lijsttrekkersdebat in debat over onder meer de stelling 'Automobilisten mogen best last hebben van fietsers in Hengelo'. Daarbij kwamen de lijsttrekkers al snel tot de conclusie dat het merendeel van de automobilisten óók fietser is. "Feitelijk is het een schijntegenstelling", aldus Vincent Mulder van de SP.

Snelheid naar 30 km/uur

Mulder zat aan tafel omdat lijsttrekker Hugo Koetsveld zich vanwege ziekte had afgemeld. Als een van de meest ervaren raadsleden kweet Mulder zich prima van z'n taak: "Hengelo is wat ons betreft een excellente fietsstad, maar het kan altijd beter. Op plekken waar fietsers en automobilisten de rijbaan delen, moet de snelheid omlaag naar maximaal 30 km/uur. En geef fietsers altijd voorrang bij verkeerslichten. Er zullen dan ongetwijfeld autorijders overstappen op de fiets. Maar maak het niet onmogelijk om met de auto in de stad te komen."

icon_main_quote_red_glyph

"Van mij mogen er best auto's in het centrum komen. We moeten ook aan onze centrumondernemers en hun klanten denken."

Keoma Ong-A-Fat, Jezus Leeft

Fietsstad

ChristenUnie-lijsttrekker Susanne van den Beukel wil nog wel iets verder gaan: "We moeten de auto's uit de binnenstad weren. We zijn als fietsvriendelijke stad al goed bezig met de fietssnelweg F35 en we onderhouden onze fietspaden goed. Wat mij betreft gaan we nog een stapje verder en dingen we straks een keer mee naar de titel Fietsstad."

Goede balans

Jezus Leeft is niet alleen een christelijke partij, maar ook een conservatieve. Lijsttrekker Keoma Ong-A-Fat: "Wat ons betreft wordt er gezocht naar een goede balans tussen auto en fiets. Wij zijn ook voor een schone en veilige stad, maar van mij mogen er best auto's in het centrum komen. We moeten ook aan onze centrumondernemers en hun klanten denken." Sommige mensen komen niet zo makkelijk overal zonder auto, wil Ong-A-Fat maar zeggen.

Wonen en zorg

Andere stellingen die de drie bespraken, waren 'Hengelo heeft z'n jeugd- en ouderenzorg goed op orde' en 'Hengeloërs moeten voorrang krijgen als er woningen vrijkomen'.

icon_main_info_white_glyph

Kijk naar de debatten op tv én online

Het 1Twente Hengelo Lijsttrekkersdebat werd gevoerd aan de hand van stellingen die werden aangedragen door de Hengeloërs én de Hengelose partijen. Het debat tussen de kandidaten van ChristenUnie, SP en Jezus Leeft is zaterdag 12 maart tussen 22.00 en 23.00 uur te zien op het tv-kanaal van 1Twente. Het debat is terug te kijken via het YouTube-kanaal van 1Twente Hengelo.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.