Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Willem Wilmink leeft, ook op zijn school in Enschede

334569 basisschoolwillemwilmink

De Wereld Draait Door sluit het seizoen vanavond af met een grote finale. Voor het laatst focust presentator Matthijs van Nieuwkerk op Willem Wilmink (1936-2003), de dichter/schrijver uit Enschede. De kleine grootmeester lééft, ook op 'zijn' basisschool.

Journaliste Elsbeth Etty, die eind dit jaar de biografie over Willem Wilmink presenteert, is vanavond te gast in de seizoens-afsluiting van De Wereld Draait Door. De talkshow besteedde de afgelopen maanden aandacht aan de Enschedeër.

DWDDEtty noemt de aandacht in DWDD voor het oeuvre en de persoonlijkheid van Wilmink 'een prachtig cadeau'. ,,Niet alleen aan mij als biograaf, maar aan alle liefhebbers van zijn poëzie en liedjes. De originele, vaak ontroerende wijze waarop DWDD zijn tijdloze werk levend houdt en toegankelijk maakt voor nieuwe generaties, is grandioos.''

Haar biografie van Wilmink is bijna klaar. ,,Ik ben bezig aan het laatste hoofdstuk."

Willem Wilmink leeft, ook op zíjn school in Enschede

Op de toegangsdeur prijkt zíjn gedicht: Twee vriendinnen. Naamgever Willem Wilmink van deze openbare basisschool schreef het dik 20 jaar geleden voor een afscheidsmusical.

'Blauw zijn je ogen en blond zijn je haren

en blank is je vel, maar dat maakt me niet uit,

we werden vriendinnen en zijn dat al jaren:

het gaat om de harten en niet om de huid.'

Toepasselijk, vindt directeur Melanie Koster (43) het anti-racistische gedicht van de kleine grootmeester. "Wij leren onze kinderen, en hun ouders ook, respect. Daar kunnen ze muntjes mee verdienen voor een groepsbeloning." Daarvan betalen de kinderen speeltuinbezoek of popcorn bij een film.

Laatste schooldagToen Melanie's voorgangers op hun laatste schooldag uit eten gingen, pakweg 25 jaar geleden, en nadachten over een naam voor hun aanstaande fusieschool, liep Willem Wilmink voorbij. Dát wordt de naamgever van onze school, opperde de toenmalige directrice. De hoofdpersoon, die om de hoek woonde, vond het vererend.

KinderboekenweekDe liefde bleef, ook bijna vijftien jaar na zijn dood. "Vanaf groep 1 besteden we in de Kinderboekenweek aandacht aan zijn werk. Onze leerlingen kennen het", schetst Melanie. Meesters en juffen dragen gedichten van de naamgever voor.

TalkshowDe directeur werd twee maanden geleden benaderd door de DWDD-redactie. De talkshow besteedt dit seizoen aandacht aan de hofleverancier van gedichten. Presentator Matthijs van Nieuwkerk noemde Wilmink de kei in het lichte vers.

Finale
Voor de DWDD-finale, vanavond, was bedacht dat de 23 oudste leerlingen van de Willem Wilminkschool zijn anti-racistische gedicht Door het langere paasweekend lukte dat niet en traden de leerlingen vorige week al aan. Ontspannen repeteerden ze voor de uitzending. Van Nieuwkerk noemde Twee vriendinnen een pareltje. De leerlingen scoorden met hun optreden. Melanie is verrast door de vele positieve reacties. 'Dit moet hét nationale schoollied worden', meldde iemand op Facebook.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.