Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

'Schöppert Hengelo moet hoogbegaafdheidsonderwijs niet schrappen, maar juist uitbreiden'

Marijke van der Pal hoopt dat de discussie die nu is losgebarsten over het verdwijnen van de hoogbegaafdheidslijn aan basisschool 't Schöppert iets goeds gaat opleveren. Van der Pal is als vrijwilliger verbonden aan de landelijke Stichting Hoogbegaafd! en zelf moeder van twee kinderen (5 en 8 jaar) uit de doelgroep: "Het is mooi dat 't Schöppert deze klassen heeft in de bovenbouw, maar eigenlijk zouden kinderen vanaf groep 1 hier terecht moeten kunnen."

Decentraliseren

Dat is echter niet wat schoolbestuur Symbio voor ogen heeft. Bestuurder Peter Breur liet eerder al weten aan 1Twente dat Symbio het aanbod voor hoogbegaafde kinderen wil decentraliseren. Met andere woorden: op elke school moet er aanbod en zorg zijn voor die 10 procent van alle kinderen die meer uitdaging nodig heeft dan gemiddeld, omdat ze het stempel 'hoogbegaafd' met zich meedragen.

'Plezier is het belangrijkst'

Ervaringsdeskundige Marijke van der Pal is het daar niet mee eens: "Het kost elke school zoveel tijd en energie om dit voor elkaar te krijgen, dat moet je niet willen." Ze weet waarover ze praat: haar kinderen gaan naar een 'gewone' basisschool in Hengelo. "Wij hebben destijds ook wel aan 't Schöppert gedacht, maar die school had toen een HB-lijn vanaf groep 3. Wij wilden dat onze kinderen vanaf groep 1 de juiste begeleiding zouden krijgen. Dat hebben we toen kunnen regelen bij een school bij ons in de wijk. Het betekent wel dat we elke zes weken met de leraren om de tafel gaan om zaken af te stemmen. Het belangrijkste is dat de kinderen met plezier naar school gaan, de leerresultaten zijn van minder belang. Dat trekken ze later wel bij."

“Die gesprekken zie ik niet alleen als een kans om de hoogbegaafdheidslijn aan 't Schöppert overeind te houden, maar om ze zelfs uit te breiden.”

'Ik ben anders, ik ben vreemd'

De school van haar kinderen heeft inmiddels de nodige ervaring met de doelgroep en gespecialiseerde leraren aan boord, maar volgens Van der Pal is het beter om die kennis op één school te bundelen, het liefst per stad of gemeente. Zoals nu dus het geval is met 't Schöppert, maar dan vanaf groep 1. En graag op een school waar ook gewoon onderwijs wordt geboden. "Deze kinderen voelen dat stempel namelijk heel duidelijk: ik ben anders, ik ben vreemd. Als ze op een school zitten samen met 'gewone' kinderen, zullen ze dat stempel minder ervaren."

Schoppert
Lees ook
Onrust onder ouders hoogbegaafde leerlingen 't Schöppert Hengelo over schrappen HB-lijn

Gesprekken

Marijke van der Pal is sinds een paar dagen rechtstreeks betrokken bij de Kwestie 't Schöppert: Ze is vanuit haar stichting gevraagd aan te schuiven bij gesprekken tussen ouders, schoolbestuur en het Samenwerkingsverband Primair Onderwijs voor deze regio. Landelijk zijn samenwerkingsverbanden verantwoordelijk voor de uitvoer van passend onderwijs per regio. Met andere woorden: schoolbesturen kunnen veel zelf organiseren, maar zo'n samenwerkingsverband houdt toezicht dat elk kind passend onderwijs krijgt aangeboden.

Van der Pal is hoopvol: "Die gesprekken zie ik niet alleen als een kans om de HB-lijn aan 't Schöppert overeind te houden, maar om ze zelfs uit te breiden. We moeten dit nu aangrijpen om op deze of een andere school in Hengelo een doorlopende leerlijn van groep 1 tot groep 8 tot stand te brengen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.