Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Twents-Duitse grenspolitie vond ruim 350 kilo drugs in tien jaar

348007 Polizei Pixabay 1

Het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT) heeft de afgelopen jaren ruim 350 kilo drugs met een straatwaarde van meer dan 8 miljoen euro opgespoord. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Twents-Duitse team, dat vrijdag het 10-jarig jubileum viert. Daarbovenop zijn er meer dan 600 gezochte verdachten aangehouden.

Het GPT is in 2008 opgezet om criminaliteitsbestrijding in de grensstreek gemakkelijker te maken. De vanuit Bad Bentheim werkende eenheid, waarin 10 Twentse agenten werkzaam zijn, mag aan beide kanten van de grens arrestaties verrichten, doorzoekingen doen en andere acties uitvoeren. Ook de marechaussee maakt deel uit van het team.

Kilo's harddrugs

In totaal is het internationale team het afgelopen decennium ruim 15.000 keer ingezet. Tijdens het werk werd onder meer 150 kilo wiet, 120 kilo hasj, 16 kilo cocaïne en meer dan 100.000 xtc-pillen in beslag genomen.

Ook werden er ruim 80 valse identiteitspapieren, zoals rijbewijzen en paspoorten van verschillende landen, afgepakt.

Ontvoering
In februari van dit jaar beëindigde het GPT een ontvoering van een Nederlandse baby, dat door de biologische ouders uit een pleeggezin was meegenomen naar en geheime locatie in Duitsland. Nadat agenten van het grensteam de verblijfplaats van de ouders achterhaalde kon het meisje worden teruggebracht naar jeugdzorg in Nederland.

'Nut en noodzaak bewezen'

Volgens Oscar Dros, eenheidschef van de politie Oost-Nederland, heeft het GPT zijn waarde meer dan bewezen. "In de afgelopen tien jaar hebben we mooie resultaten behaald, en de samenwerking heeft echt bijgedragen aan een veiligere grensstreek. We hopen dat dit team nog vele jaren actief kan blijven."

Een van de eerste grote vangsten van het team waren drie daders van een roofoverval op een autodealer in Oldenzaal. Daar werden in 2009 meerdere dure bolides gestolen, maar door de samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse politie kwamen alle auto's weer terug bij de eigenaar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.