Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Speciaal sportfestijn in Enschede moet vooral verbindingen leggen

353622 socialinclusiongames

Enschede maakt zich op voor de Social Inclusion Games op sportcampus Diekman. In totaal 1.500 sporters uit vijftien landen komen tussen 29 juli en 4 augustus naar de stad. 150 vrijwilligers per dag moeten zorgen voor optimaal klimaat om te presteren.

De SIG is een evenement voor mensen in een kwetsbare situatie. Te denken valt aan cliënten van de maatschappelijke opvang, vrouwenopvang, sociale verslavingszorg en de GGZ. Juist door sport zoeken zij de verbinding met alles waar ze normaal amper een link mee hebben.

En dat argument is voor woningcorporatie Domijn reden de maatschappelijke dagen, die het personeel eens in de twee jaar uitvoert, volledig aan de SIG te wijden. Wij willen dat onze werknemers zelf ervaren hoe het is om mensen in die kwetsbare groepen eens door een andere bril te bekijken , zegt Jan Krakers van Domijn.

TrotsDe Stichting Social Inclusion Games is onder aanvoering van Humanitas onder Dak, organisator van het sportfestijn dat ook door sportkoepel NOC*NSF wordt ondersteund. Dat betekent dat het hele evenement onder de vlag van de sportkoepel wordt gehouden en dat NOC*NSF ook bijdraagt aan de promotie van het geheel.

Voorzitter Bert Deliën gaf eerder al aan trots te zijn op het toewijzen van het sociale sportevenement aan de stad. En als partijen als Domijn het belang van ons evenement onderschrijven, geeft dat aan dat we er met elkaar toe doen , zegt Deliën. Het gaat er om dat we partners in onze stad in beweging krijgen en dat is tot nu toe heel aardig gelukt.

InformatieavondenHij wijst op de informatieavonden die zijn gehouden in de buurt rond Het Diekman voor bewoners, clubs en organisaties. De bereidheid iets voor de games te betekenen is enorm. We hebben filmpjes laten zien met de verhalen van eerdere evenementen en dat werkte enorm goed. De persoonlijke verhalen van deelnemers raken de potentiële vrijwilligers. Mensen hebben zich daarna spontaan aangemeld om te helpen. Dat is wat wij bedoelen met een evenement dat verbinding brengt tussen groepen , zegt Deliën.

KarweiMet ruim 1500 deelnemers uit 15 Europese landen die in 5 dagen op tal van sportterreinen actief zijn, mag duidelijk zijn dat het een enorm karwei is alles rondom de SIG in goede banen te leiden. Het evenement is er voor de deelnemers. Dat zij zich door sport kunnen laten gelden en net dat steuntje in de rug kunnen krijgen dat ze nodig hebben. Zij moeten vijf dagen lang hun sores en ellende kunnen vergeten en weer met een optimistische blik naar de toekomst kunnen kijken , meent Deliën.

In de genenKrakers knikt instemmend. Wij denken vaak vanuit de regels als we met ons werk bezig zijn. Maar het moet in onze genen komen te zitten dat achter elke casus mensen schuil gaan die niet hebben gevraagd om problemen. Maar soms zijn die problemen er wel en dan is het zaak die op te lossen of om naar een oplossing te zoeken. Juist die groep mensen zien we straks ook met de SIG. En wat is er dan mooier dan door zelf mee te helpen, later je werk op een heel andere manier te zien en te doen. Ons doel is mensen te laten wonen in hun stad of dorp en niet om ze uit huis te zetten. Heel soms kan het niet anders, maar ik denk echt dat we door mee te helpen bij deze games en de verhalen aan te horen een betere binding krijgen met mensen, die ook tot onze doelgroep behoren.

PartnersKrakers heeft ook collega corporaties en andere ondernemers uit de Performance Factory, waar Domijn haar hoofdzetel heeft, gevraagd mee te doen en mee te helpen. De SIG wordt gedragen door de stad, haar inwoners, verenigingen en bedrijven en ook de provincie Overijssel. Hoe mooi zou het zijn dat ook onze partners in deze voor Enschede unieke plek, hun bijdrage leveren aan de SIG , zegt Krakers.

Tijdens het toernooi van 29 juli tot en met 4 augustus wordt gezwommen, gevoetbald, getennist, is er handboogschieten en ook honkbal en klimmen staan op de kalender. Volleybal is eveneens een van de onderdelen. In die week worden er maar liefst 2100 medailles uitgedeeld aan de winnaars van de verschillende onderdelen.

WorkshopsIn totaal zijn 150 vrijwilligers per dag nodig om alles in goede banen te leiden. Het sportieve element telt zeker , zegt Deliën. Maar we hebben in tegenstelling tot 4 jaar geleden nu een uitgebreid zij-programma met verschillende workshops rondom het thema meedoen en gezondheid. Het centrale terrein zal op het Diekman worden gevormd met 1250 tenten.

Aanmelden
De organisatie kan nog steeds particulieren, organisaties en bedrijven gebruiken, die op welke manier ook willen meehelpen in die vijf dagen. Dat kan een dag zijn, een halve dag, een paar uur, maar ook het hele toernooi. Mensen kunnen zich aanmelden via www.eventmakers.nl onder het kopje Social Inclusion Games of via [email protected].

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Eric Brinkhorst
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.