Hengelo
Video

Hengelose handhavers blij met bodycam: ‘We kunnen op deze manier veiliger werken’

De Hengelose buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) dragen sinds deze week een bodycam. De camera moet voorkomen dat dreigende situaties uit de hand lopen. “We kunnen veiliger werken door de bodycam”, zegt handhaver Brigitte.

Blij

Sinds maandag zijn alle Hengelose boa's uitgerust met de camera. De gemeente heeft momenteel acht van dit soort camera's in bezit. Volgens handhaver Brigitte zijn haar collega's blij met de camera. “Op deze manier kunnen wij veiliger werken. Je merkt dat zo'n camera toch een de-escalerende werking heeft.”

Fysiek geweld

Landelijk krijgen opsporingsambtenaren steeds vaker te maken met verbaal en fysiek geweld. Ervaring heeft geleerd dat het zichtbaar dragen van een bodycam agressie kan voorkomen. In navolging van landelijke proeven is anderhalf jaar geleden ook in Hengelo al een pilot gestart; in juni 2020 nam de Hengelose gemeenteraad een motie aan van Lokaal Hengelo, PVV en het CDA die het dragen van bodycams mogelijk moest maken.

Privacy

De beelden worden opgeslagen op een server en zijn door medewerkers te bekijken voor evaluatie en trainingsdoeleinden. Ze blijven vier weken lang bewaard bij de gemeente Hengelo. Een gefilmde inwoner mag een aanvraag doen om de beelden te bekijken. Ook het Openbaar Ministerie mag beelden opvragen, wanneer er sprake is van een strafrechtelijk onderzoek.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.