Hengelo
Politiek

Alle Hengelose handhavers dragen vanaf nu een bodycam

De buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) van de gemeente Hengelo zijn vanaf deze week standaard uitgerust met een bodycam. De bodycam moet voorkomen dat dreigende situaties uit de hand lopen. De vorig jaar gehouden proef bleek succesvol, vandaar deze uitbreiding.

Bodycam gemeentehengelo
Alle handhavers van de gemeente Hengelo zijn uitgerust met een bodycam © Gemeente Hengelo

Fysiek geweld

Landelijk krijgen opsporingsambtenaren steeds vaker te maken met verbaal en fysiek geweld. Ervaring heeft geleerd dat het zichtbaar dragen van een bodycam agressie kan voorkomen. In navolging van landelijke proeven is anderhalf jaar geleden ook in Hengelo al een pilot gestart; in juni 2020 nam de Hengelose gemeenteraad een motie aan van Lokaal Hengelo, PVV en het CDA die het dragen van bodycams mogelijk moest maken.

Eerst waarschuwen

Afgelopen zomer werden de eerste boa's uitgerust met de kleine camera. Vanaf maandag 17 januari zijn alle toezichthouders van het team Leefbaarheid en Veiligheid uitgerust met een bodycam. Deze boa's kunnen de camera aanzetten, zodra er een incident plaatsvindt. Eerst wordt er gewaarschuwd, daarna worden er opnames gemaakt.

Strafrechtelijk onderzoek

Het is niet mogelijk om beelden te manipuleren. De beelden worden opgeslagen op een server en zijn door medewerkers te bekijken voor evaluatie en trainingsdoeleinden. Ze blijven vier weken lang bewaard bij de gemeente Hengelo. Een gefilmde inwoner mag een aanvraag doen om de beelden te bekijken. Ook het Openbaar Ministerie mag beelden opvragen, wanneer er sprake is van een strafrechtelijk onderzoek.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.