Enschede

Winkelhart Enschede roept winkels in het centrum op: 'open zaterdag de deuren'

Terwijl Nederlanders naar Duitsland en België reizen om in volle winkelstraten hun boodschappen te doen, blijft het in de Nederlandse binnensteden al weken angstvallig stil. In navolging van vele gemeenten in de rest van het land, roept nu ook de winkeliervereniging in Enschede centrumondernemers op om zaterdag uit protest hun deuren te openen.

Dat is de uitkomst van gesprekken die Winkelhart Enschede de afgelopen dagen heeft gevoerd. Donderdagmiddag zijn bestuursleden op bezoek geweest bij waarnemend burgemeester Theo Bovens, om hun medewerking aan de landelijke protestactie duidelijk te maken. Volgens Winkelhart heeft Bovens zijn begrip voor de actie uitgesproken. "Ik denk niet dat er gehandhaafd gaat worden", aldus bestuurslid Peter Wicknig.

'Op afspraak winkelen voegt niets toe'

Winkelhart Enschede is van mening dat winkelen in de binnenstad op een veilige en verantwoorde manier kan. "Winkelen op afspraak is voor ons geen toegevoegde waarde", aldus Wicknig. Hij pleit voor een andere aanpak indien nodig, zoals een maximum aantal klanten per vierkante meter winkelruimte. "Uit de vorige lockdowns is wel gebleken dat dat prima werkt."

icon_main_quote_red_glyph

Ik denk dat de horeca nog een stadium verder is dan 'de rek eruit'. Ik denk dat wij zo lamgeslagen zijn dat het niet lukt op dit moment

Peter Wicknig, bestuurslid Winkelhart en eigenaar puntoPASTA

Om dit kracht bij te zetten worden alle ondernemers van niet-essentiële winkels opgeroepen om zaterdag 'gewoon' open te gaan. Hoeveel zaken er gehoor aan geven is dus niet bekend. Maar Winkelhart Enschede verwacht dat iedereen dit op een veilige manier kan regelen door afstand te houden, mondkapjes te gebruiken en de gebruikelijke hygiënemaatregelen in acht te nemen. Over een eventueel 2G-beleid (alleen toegang voor gevaccineerde en genezen personen) wil de winkeliersvereniging zich niet uitlaten. "Dat is niet aan de orde."

Horeca blijft dicht

Het protest van deze zaterdag is een initiatief van winkeliers. Horecazaken blijven vooralsnog dus dicht, zoals de coronamaatregelen van het kabinet hoogstwaarschijnlijk ook blijven voorschrijven. Dat betekent dat Winkelhart-bestuurslid Peter Wicknig, die eigenaar is van restaurant puntoPASTA zelf nog niet op volle toeren kan draaien. "Heel interessant is dat het vanuit retail-kant wel tot een actie is gekomen en vanuit de horeca wat minder. Dat verbaast mij ook wel eens."

Wicknig zal zijn eigen zaak dus nog niet openen. "We zullen het nooit alleen doen", zegt hij. "Ik denk dat de horeca nog een stadium verder is dan 'de rek eruit'. Ik denk dat wij zo lamgeslagen zijn dat het niet lukt op dit moment."

20210530 COENKRUKKERT ENSCHEDE VAN HEEK PLEIN VANHEEKPLEIN ALPHA TOREN BINNENSTAD WINKELEN MENSEN MARKT
© Coen Krukkert

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.