Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Bijstandskoppel uit Enschede blijft boete van 133 mille bespaard

360827 30536546700 43515a7b20 b

Een koppel uit Enschede kreeg vorig jaar de schrik van zijn leven toen het een vordering op de deurmat kreeg. Of ze even 133.000 euro naar de bankrekening van de gemeente wilden overmaken.

Dat is het bedrag dat zij sinds december 2009 samen aan bijstand hadden ontvangen. Ten onrechte, volgens de gemeente. Hun uitkering is direct stopgezet en bovendien volgde er nog een boete van 3.700 euro voor het schenden van de inlichtingenplicht.

Bezwarencommissie
Het is relatief goed afgelopen voor de Enschedeërs. Ze stapten naar de gemeentelijke commissie Bezwaarschriften en werden bijgestaan door advocaat Jan Melief. De bezwarencommissie oordeelt dat de 133.000 euro bij nader inzien niet teruggevorderd had mogen worden.

Nieuwbakken wethouder Werk en Inkomen Arjan Kampman heeft zich inmiddels aan het advies van de commissie geconformeerd. Wel wordt het recht op bijstand opnieuw getoetst, blijft een boete van zo n 2.500 euro voor het schenden van de inlichtingenplicht over en volgt er nog een aangepaste terugvordering.

Goud
Maar wat ging er precies mis? En hoe kwam de gemeente tot de conclusie dat het stel bijna negen jaar lang onterecht een bijstandsuitkering had ontvangen? De sociale recherche ontdekte vorig jaar dat het stel ondanks bijstandsuitkering meerdere keren goud verkocht (en weer terugkocht) bij inkoopkantoren. Meneer en mevrouw zijn bovendien actief met online gamen en verdienen daar soms geld mee. Daarnaast zijn er verspreid over de jaren met enige regelmaat geldstortingen gedaan op hun bankrekening.

Bijverdiensten
Bij de bezwarencommissie pleitte de gemeente dat geen van de inkomsten zijn gemeld. Het stel zou met het schenden van de inlichtingenplicht een mist hebben opgetrokken rondom zijn neveninkomsten. Ambtenaren hebben niet kunnen vaststellen wat de exacte bijverdiensten waren en zetten daarom de uitkering stop sinds het paar begonnen is met gamen.

Advocaat Melief pleitte dat de goudaankopen het belenen en terugkopen van eigen goud betrof. Van de inkomsten met online gamen is administratie beschikbaar. De stortingen op de rekening zijn leningen die ook weer terugbetaald zijn. De advocaat wijst op de bijzondere situatie van het koppel. Beide hebben een verleden met verslavingsproblematiek en gezondheidsklachten. Ze hebben volgens hem recht op een bijstandsuitkering.

Realistisch rekenen
De commissie bezwaarschriften zegt dat de gemeente op zich niet onjuist heeft gehandeld met de invordering, maar dat nu blijkt dat precies is vast te stellen hoeveel inkomsten het stel heeft gehad. Ook leningen vallen daaronder. Het goud blijft buiten beeld. De 133 mille terugvordering blijft de Enschedeërs bespaard, de gemeente moet dat realistisch berekenen. Omdat er volgens de commissie geen sprake was van kwade opzet, wordt de boete voor het niet melden van inkomsten verlaagd. Tegen die boete gaat het stel in hoger beroep.

Bakzeil
Het is niet de eerste keer dat de gemeente bakzeil haalt met terugvordering van bijstand. Een Enschedees koppel moest 50.000 euro terugbetalen omdat de gemeente niet was verteld dat zij bij twintig mensen een tatoeage had gezet. De rechtbank schoof die berekening eind vorig jaar van tafel en dacht eerder aan 500 euro. Eind april verwierp de Centrale Raad van Beroep een sanctie van bijna 1.900 euro voor een vrouw die niet had gemeld dat ze op twee feestjes als deejay had gedraaid. De bijstandsvordering werd bijgesteld naar zo n 500 euro.

Volgens de bezwarencommissie ontbreekt nog steeds standaard een specificatie als de gemeente een uitkering terugvordert, zodat vaak volstrekt onduidelijk is hoe het bedrag is berekend. De commissie schrijft dat in haar jaarverslag. Er gaan geluiden dat de jaarlijkse rechtmatigheidstoets weer wordt ingevoerd. Dat voorkomt dat al dan niet ten onrechte ontvangen uitkeringen over meerdere jaren worden teruggevorderd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Flickr
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.