Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Afvaldump in Enschede: €˜Het lijkt wel een garage sale €™

362194 Schermafbeelding 2018 08 15 om 083626

Waarom zou je betalen voor het storten van grof afval als je het ook gewoon op een rustig plekje achter de mais kan kieperen?

De eigenaar van deze gedumpte afvalberg had er evengoed mee op de rommelmarkt kunnen gaan staan. Het lijkt wel een garagesale , vond ook fotograaf René Wolf, die de foto maakte en naar De Twentsche Courant Tubantia stuurde. Je kan de hele samenstelling van het gezin eruit halen. Ze hebben een meisje, want er liggen roze kleertjes tussen, en waarschijnlijk een jongetje want er liggen ook autootjes bij.

Rotzooi
Wolf trof de berg rotzooi afgelopen weekeinde aan langs de Ruilverkavelingsweg op de Usseler Es. Alsof iemand tijdens een verhuizing een deel van zijn huisraad is verloren, zo ligt het erbij. Het ziet eruit alsof ze vergeten zijn een netje over de aanhanger te spannen.

Helaas is dat waarschijnlijk niet het geval. Hier is sprake van moedwillige afvaldump, een groeiend probleem dat rechtstreeks verband lijkt te houden met de invoering van gescheiden afvalinzameling. Het dumpen van afval is inwoners van Enschede een doorn in het oog en het probleem werd begin dit jaar door lezers van de krant zelfs met stip tot belangrijkste thema van de verkiezingen benoemd. De boodschap is duidelijk, maar de partijen zijn hopeloos verdeeld als het gaat om de oplossing. Stoppen met diftar? Plastic toch bij het restafval? Grofvuilrondes invoeren?

Grof vuil
Het gratis storten van grof vuil (tot 75 kilo dan) is dit jaar in elk geval weer haastig ingevoerd, nadat het volledig schrappen ervan direct leidde tot meer vondsten van bankstellen en andere troep van formaat in het buitengebied. Het streven naar duurzame afvalscheiding botst in de praktijk kennelijk met eigenbelang en gebrek aan fatsoen, iets dat sommige partijen ook als oorzaak noemen. Asociaal gedrag kun je aanpakken met strengere handhaving, waar sommige politici voor pleiten, maar dat kost geld.

Troep
Wat betreft de zolderopruiming aan de Ruilverkavelingsweg: die troep is inmiddels opgeruimd. Wolf meldde de vondst bij de politie, die de gemeentelijke afdeling handhaving inschakelde. Het goede nieuws is dat de eigenaar zo aardig was tussen de autobanden en vloerdelen wat aanwijzingen over zijn identiteit te verbergen. Ze hebben iets gevonden wat naar een dader kan leiden , zegt Wolf. Het opsporen van dumpers, daar willen alle partijen in elk geval meer werk van maken. Dit lukt op dit moment slechts sporadisch. Vorig jaar zijn er 240 boetes uitgedeeld op 6.668 meldingen van afvaldump.

Meldpunt
De Twentsche Courant Tubantia en 1Twente Enschede riepen bijna een jaar geleden een online meldpunt in het leven om foto s van afvaldump naartoe te sturen. Dat leidde tot een eindeloze reeks kiekjes van hoogopgestapelde bergen troep, met name rond afvaleilanden. Binnenkort wordt daarvan de balans opgemaakt. Foto s kunnen nog altijd ingestuurd worden via de website van 1Twente.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Rene Wolf
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.