Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Ilse nadert perfectie met magisch mooi Tuckerville

365363 hoi

De tweede festivaleditie van Tuckerville sloot zaterdagavond af met een heerlijke show van de grote ster zelf: Ilse DeLange. De Almelose diva (41) heeft in rap tempo een festival neergezet dat de perfectie nadert.

Door Joost Dijkgraaf
Artiesten die al 20 jaar lang aan de top staan, hebben over het algemeen één ding gemeen: een sterke drang naar perfectie. Voor Ilse DeLange geldt hetzelfde. Met minder dan het allerbeste neemt de Twentse country-koningin geen genoegen, of het nu over haar nieuwe cd of eigen festival gaat.

Tuckerville op Het Rutbeek (bijna 15.000 bezoekers) bereikte zaterdag die grens van perfectie, hoewel het pas de tweede festivaleditie betreft. De zangeres uit Almelo werd daarbij geholpen door het weer. Al maandenlang had DeLange bezoekers voor de grap mooi weer-garantie beloofd, en haar gebeden werden verhoord. Met 21 graden en zon was het niet te warm, niet te koud en gewoon heerlijk vertoeven in Enschede-Zuid.

Oog voor detail
Belangrijker nog was de hele setting van het festival. DeLange is er echt in geslaagd een klein countrydorp in Twente te bouwen voor één dag. De barn (houten schuur) bij binnenkomst brengt bezoekers direct in countrysferen, de hooibalen en andere aankleding doen de rest. Zelfs ongezellige en lelijke objecten als dranghakken waren fraai weggewerkt in het dorp , met riet of houten planken.

Het zijn details waar DeLange zelf scherp op is, zo heeft ze al vaak aangegeven. Naast grote naam achter het festival is ze ook echt de festivaldirecteur. Haar droom was om Nashville naar Twente te halen en dat is gelukt, kunnen we nu al constateren.

Magneet
En dat niet alleen, DeLange zet Twente landelijk op de kaart met het festival. Op het terrein spraken we bezoekers die overal vandaan kwamen: van Brabant, Friesland, tot Groningen en de Randstad. Werkelijk als een magneet werden ze getrokken naar Het Rutbeek door Ilse en de rest van de line-up.

Veel festivals in deze regio (inclusief Freshtival met het dubbele aantal bezoekers) hebben vooral een regionale uitstraling. Tuckerville niet. Mede door de status en het tv-werk van DeLange heeft het evenement al snel landelijke allure veroverd. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in de landelijke media-aandacht (RTL Boulevard, Shownieuws, Radio 2). Maar ook een zanger (en Randstedeling) als Jim Bakkum was zaterdag 'gewoon' als bezoeker in Enschede en prees op Instagram het festival.

Gezinnen
Een groot deel van de bezoekers waren gezinnen met kinderen. Voor de kleinsten had DeLange (samen met het organiserende Friendly Fire) allerlei leuke activiteiten bedacht. Zo was er een vossenjacht (inclusief grappig verklede acteurs op het terrein), werden er voorstellingen gegeven en konden kinderen tegen elkaar racen op speelgoedtrekkers.

Voor papa en mama stond daar genoeg tegenover met optredens van onder meer George Ezra, Danny Vera, Carrie Underwood en uiteraard DeLange zelf. De Twentse ster had zichzelf geprogrammeerd als afsluiter van het festival op het hoofdpodium. Daar zou je een gebrek aan bescheidenheid in kunnen zien, maar geen bezoeker die er zo over dacht.

Hogere sferen
DeLange heeft nog altijd een enorme fanschare en ligt overal in het land goed. Het publiek hunkerde naar de grote aanjager zelf. Het prachtige hoofdpodium veranderde gedurende de dag telkens van aankleding en stijl, maar DeLange had het mooiste voor het laatst bewaard. Met een magische lichtshow, vormgegeven door honderden discoballen, waanden bezoekers zich even in hogere sferen. Als toegift zong de Almelose een nummer samen met de Amerikaanse ster Carrie Underwood.

Prijzen
Lang hebben we gezocht naar kritiekpunten, maar eigenlijk waren die er gewoon niet. Het enige dat je zou kunnen zeggen is dat met de landelijke uitstraling ook de westerse prijzen meekwamen. Voor een dagje Tuckerville moest namelijk wel de portemonnee getrokken worden. Een kaartje kostte zo'n 50 euro en zaken als een cappuccino (4 euro), zak patat (5,50 euro), kapsalon (11 euro) en grote bier (5,5 euro) waren zeker niet goedkoop. Daar stond tegenover dat de catering wel overal van een formidabele kwaliteit was.

DeLange heeft aangegeven te willen doorgroeien met haar festival en het kan niet anders of dat gaat ook gebeuren. De voorverkoop voor volgend jaar startte zaterdag al op het terrein, en zelfs daar stonden wachtrijen. Want een dagje Nashville in Twente, daar moet je gewoon bij zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.