Enschede

Gevangenisstraf voor organisator 'Project X' Enschede

Denny W. (29) uit Enschede riep in oktober vorig jaar tot een uit de hand gelopen 'Project X' feest in zijn woonplaats en moet nu opdraaien voor de kosten, meer dan 10.000 euro. Daarnaast is hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar waarvan 15 maanden voorwaardelijk en een opname in een kliniek voor maximaal een jaar.

371854 case law 677940 1920
De Enschedeër plaatste vorig jaar via een aantal valse Facebookaccounts een oproep om op vrijdag 13 oktober 2017 naar winkelcentrum 't Stroink in Enschede te komen. Geschrokken door de berichten greep de politie in en hield W. een dag voor het gepland feest aan. Toch kwamen er zo'n 150 mensen naar het winkelcentrum. Grootschalige inzet van politie kon niet voorkomen dat er relletjes uitbraken en vernielingen werden aangericht.

Feest

Tijdens zijn rechtszaak twee weken geleden erkende Denny W. dat hij de berichten plaatste maar ontkende dat hij aanstuurde op onrust. Hij wilde alleen een feest houden ter ere van zijn jarige broer die net na 7 jaar in een tbs-kliniek vrij was gekomen; "gewoon een gezellige avond."

De Almelose rechters houden W. wel degelijk verantwoordelijk voor de gevolgen die zijn oproep had. "opruiing en uitlokking zijn bewezen." De rechters vinden ook bewezen dat W. gehuurde apparatuur doorverkocht en een aantal Almelose vrouwen bedonderde. Hij haalde ze over om telefoonabonnementen af te sluiten en verkocht de telefoons die daarbij hoorden door.

Zeven opnames

W. komt al 16 jaar in aanraking met politie en justitie. Hij werd al zeven keer opgenomen in klinieken en al die keren mislukte het zodra het voor hem te lastig werd. Dat W. van de rechtbank de kans krijgt om nog één keer te proberen iets van zijn leven te maken lijkt dan ook opmerkelijk, maar de reclassering ziet nog een laatste mogelijkheid. Mislukt die, dan zou W. de 15 maanden die hem voorwaardelijk zijn opgelegd alsnog moeten uitzitten.

Het Openbaar Ministerie noemde de Enschedeër eerder "een parasiet" die leeft van de ellende van anderen en eiste twee jaar onvoorwaardelijke celstraf. Of het OM in beroep gaat tegen het vonnis is nog niet bekend.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.