Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Brandweer Twente: Schoorsteenbranden voorspellen met woninggegevens

372469 brandweer 84

Brandweer Twente en Universiteit Twente hebben een model ontwikkeld dat schoorsteenbranden moet voorspellen. Gegevens over woningen spelen daarbij een cruciale rol.

Het model om schoorsteenbranden te voorspellen kan volgens de brandweer worden gebruikt om te kijken wanneer of bij welk type woning veel schoorsteenbranden voorkomen.

Deze informatie wordt vervolgens gebruikt voor gerichte voorlichting en advisering gericht op preventie van dit type brand. Op die manier moet het aantal branden en slachtoffers in de regio worden teruggedrongen.

Wiskunde
Het model is ontwikkeld door UT-studente Tineke School, die onlangs afstudeerde bij Brandweer Twente. Aan de hand van verschillende variabelen, zoals type bebouwing, bouwjaar en weergegevens, heb ik een wiskundig model ontwikkeld dat vrij nauwkeurig het aantal schoorsteenbranden kan voorspellen. Dat model is omgezet tot een zogenaamd dashboard waarop de gegevens voor de brand weer inzichtelijk zijn.

Andere mogelijkheden
Het voorspellen van schoorsteenbranden is volgens de brandweer niet de enige mogelijkheid die het rekenmodel biedt. De werkwijze zou ook gebruikt kunnen worden bij het voorspellen van woningbranden of verkeersongevallen, en de omvang van schade aan woningen bij bijvoorbeeld wateroverlast en storm.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.