Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten Wegenerpand verlaten, nieuwe locatie wordt gezocht

Wegenerpand Google Maps
De bed-, bad- en broodopvang moet vertrekken uit het voormalige Wegenerpand aan de Getfertsingel.
Beeld: GoogleMaps

De Bed-, Bad- en Broodopvang in het voormalige Wegenerpand wordt binnen enkele maanden gesloten. Het oude redactiekantoor van de Twentsche Courant Tubantia doet momenteel doet momenteel dienst als opvang voor uitgeproceerde asielzoekers, maar maakt deel uit van het bouwproject Cromhoff. De gemeente is op zoek naar een alternatieve locatie voor de BBB-opvang.

Tot 1 april kunnen de vier bewoners gebruik blijven maken van de opvang aan de Getfertsingel. Daar krijgen ze zoals de naam van de regeling al aangeeft een slaapplek, wasvoorzieningen en eten aangeboden, maar ook ambulante begeleiding en administratieve ondersteuning. De kosten van de Bed-, Bad- en Brood-regeling zijn 130.000 euro per jaar.

Alternatieve locatie

Nu de locatie van het Wegenerpand wordt herontwikkeld, wil dat niet zeggen dat de bewoners van de BBB-opvang op straat komen te staan. 'In Enschede hoeft niemand onvrijwillig op straat te slapen of honger te lijden, dat geldt ook voor uitgeprocedeerde asielzoekers', aldus het college.

Bovendien heeft de gemeenteraad onlangs de regeling voor het hele jaar 2022 verlengd. Binnen vier maanden wordt er dus een alternatieve locatie aangewezen om de uitgeprocedeerde asielzoekers op te vangen. Het is nog niet bekend welke locaties daarvoor in aanmerking komen.

Nieuwe raad bepaalt toekomst

Wat er na 2022 met de Bed-, Bad- en Broodregeling in Enschede gebeurt is nog niet duidelijk. Het college laten die keuze aan het nieuwe gemeentebestuur dat na de verkiezingen in maart zal aantreden.

De totstandkoming van landelijke opvangcentra voor uitgeprocedeerde asielzoekers speelt daarbij mogelijk een rol. Enschede heeft zich bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid aangemeld om plek te bieden aan zo'n voorziening, maar dat is aan een nieuw kabinet.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.