Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Twente staat aan begin van nieuw textieltijdperk

373549 stoffen

In Twente ontstaat een compleet nieuwe textielindustrie. Dat zeggen lectoren Ger Brinks en Gerrit Bouwhuis van Saxion Hogeschool. Met hun uitvinding SaXcell kan de textielrecycling verder ontwikkeld worden.

De ontwikkeling van een nieuwe cyclische textielindustrie is de afgelopen maanden in een stroomversnelling gekomen. Diverse partners uit Twente hebben de handen ineengeslagen in de nieuwe stichting TexPlus. En Brinks en Bouwhuis hebben goede hoop dat ze voor het eind van het jaar contracten kunnen tekenen met grote investeerders voor de verdere ontwikkeling van SaXcell. Daarmee is uiteindelijk 60 tot 70 miljoen euro gemoeid.

Vezel
SaXcell (Saxion Cellulose) is een nieuwe textielvezel, gemaakt uit afgedankt textiel. Dat textiel wordt schoongemaakt, ontkleurd en opgelost, waarna er via een zogenaamd natspinproces weer een nieuwe vezel van wordt gemaakt die 40 procent sterker is dan katoen.

Alternatieven
Drie jaar geleden maakten ze hun eerste batch SaXcell, een opbrengst van 50 kilo. Ze werken nu aan een grote batch van 5000 kilo. Het ultieme doel is een fabriek voor een jaarlijkse productie van 10 miljoen kilo. Volgens Brinks en Bouwhuis belangrijk, omdat de vraag naar textiel tot 2050 verdubbelt, terwijl de productie van katoen gelijk blijft. Er moeten dus alternatieven komen.

Support
We zijn veel verder dan drie jaar geleden , vertelt Gerrit Bouwhuis. Dat is mede te danken aan de support van Saxion, de samenwerking met een aantal belangrijke Nederlandse bedrijven en grote internationale spelers zoals het Zwitserse Rieter. Rieter is s werelds grootste producent van machines voor het spinnen van vezels, zoals SaXcell.

Sterker
Rieter is enthousiast over ons product , zegt Bouwhuis. Uit onderzoek bleek dat SaXcell 40 procent sterker is dan katoen. Ze zagen de resultaten en zeiden dat het niet kon. Maar het bleek te kloppen. Dat is hartstikke mooi. Bovendien bleek uit andere testen dat er minder kleurstof nodig is om diepe kleuren te krijgen, een groot voordeel.

Frankenhuis
Een toepassing zoals SaXcell is wat tot nu toe ontbrak in het recyclingsproces van textiel. Afgedankte kledingstukken worden al ingezameld, gesorteerd en door het Haaksbergse bedrijf Frankenhuis vervezeld, zodat het hergebruikt kan worden. Maar nog niet in hoogwaardige toepassingen.

Poetsdoeken
Nu worden er vaak poetsdoeken of dekens van gemaakt. In enkele gevallen kan er van mechanisch gerecyclede vezels ook kleding worden gemaakt, zoals het bedrijf Enschede Textiel laat zien, maar er zijn begrenzingen. Met SaXcell zijn die beperkingen er niet.

Twente wordt weer textiel, maar dan modern en duurzaamPartijen als Twente Milieu, die het textiel inzamelt, kringloopbedrijven Het Goed en De Beurs die het textiel sorteren, Frankenhuis, Alcon Advies, Saxcell, Saxion en Enschede Textielstad hebben zich verenigd in de stichting TexPlus. Daarmee willen ze de textielindustrie in Twente een nieuw en vernieuwend leven in blazen, gebaseerd op een gesloten texielketen.

Atmosfeer
Er ontstaat ineens een soort atmosfeer die dat ook mogelijk maakt , zegt Ger Brinks. We hebben met TexPlus een regiodeal ingediend bij het rijk voor subsidie en Twente is landelijk benoemd tot kenniscentrum voor textielrecycling. Er zijn een heleboel bedrijven die mee willen doen. Dat willen we ook graag.

Textielverleden
Twente heeft een rijk textielverleden. De initiatiefnemers van TexPlus willen dat Twente weer de textielregio van weleer wordt, maar dan wel op basis van moderne technologie en duurzame materialen. Samenwerking is noodzakelijk om ook echt wat te bereiken en om samen genoeg geld bij mekaar te brengen , zegt Brinks. We moeten leren om cyclisch te denken. En er moet een professionele organisatie komen die onderzoek coördineert en aangeeft wanneer we welk onderzoek moeten doen. Het moet niet vrijblijvend zijn.

Robot
Hij ziet daarvoor een publiek-private samenwerking. De provincie Overijssel en landelijke brancheorganisaties steunen het initiatief. Brinks heeft al een wensenlijstje. In Twente willen we graag de Fibersort. Een robot die razendsnel textiel kan sorteren en bepalen om welke soort vezels het gaat. Zo n robot kost een half miljoen euro. Daarvan moeten we er gewoon tien hebben in Twente.

Textielinzameling cruciaalDe inzameling van textiel is cruciaal voor de productie van SaXcell en voor de recycling. Nu nog wordt in Twente een groot deel van het textiel weggegooid bij het restafval. Daardoor wordt het grootste deel verbrand en is het niet beschikbaar voor hergebruik.

Kapotte spijkerbroekGer Brinks en Gerrit Bouwhuis roepen mensen op al hun afgedankte kledingstukken in te leveren bij inzamelaars. Mensen denken vaak dat die alleen de kledingstukken willen die nog draagbaar zijn. Maar wij moeten het hebben van de kapotte spijkerbroek en de versleten trui.

Daarvoor is ook de medewerking van de inzamelaars cruciaal. Veel spullen die niet opnieuw draagbaar zijn worden verbrand voor opwekking van energie of gebruikt voor laagwaardige toepassingen zoals poetsdoeken of isolatiemateriaal. Geef dat nou aan ons, want met SaXcell kun je kleding eindeloos recyclen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Saxion
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.