Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Milieu-arrest tegen Nederlandse Staat €˜leunt €™ zwaar op Enschedees proefschrift

375708 812982826 ebc5b9b2a5 b

Het gerechtshof Den Haag dwong begin oktober de Nederlandse staat tot stevige milieumaatregelen. Dat arrest in de Urgenda-zaak heeft opvallende Twentse trekjes. Sterker: meerdere passages lijken overgeschreven uit het proefschrift van de Enschedese advocaat Dirk Sanderink.

Het hof in Den Haag geeft geen toelichting over hoe het arrest tot stand is gekomen en welke bronnen zijn gebruikt. Dus ook niet hoe het kan dat passages letterlijk hetzelfde zijn als in dat proefschrift. De meervoudige kamer spreekt door haar vonnis. Daar moet u het mee doen , laat een woordvoerder weten.

Belangstelling
Sanderink, werkzaam bij Damsté advocaten-notarissen, viel het in elk geval meteen op toen hij het Urganda-arrest las. Puur belangstelling, want het is een belangrijk arrest, zowel maatschappelijk als juridisch. Al lezend, dacht ik: hé, ik ken die passages.

Hij zette er een aantal naast elkaar. Zoals deze: Van een toekomstige aantasting van een of meer van die belangen is sprake, indien het desbetreffende belang nog niet daadwerkelijk wordt aangetast maar wel aangetast dreigt te worden als gevolg van een handeling/activiteit of natuurlijke gebeurtenis. Dat staat ook letterlijk zo op pagina 125 van zijn proefschrift.

Googlen
Sanderink vindt dat alleen maar mooi . Waar de passages letterlijk hetzelfde zijn, gaat het in zijn ogen toch wel om cruciale overwegingen . De advocaat heeft die destijds niet overgenomen uit een leerboek; het waren zijn eigen formuleringen. Ook hanteert hij in zijn proefschrift een aantal begrippen, die in het recht niet algemeen gangbaar zijn . Als die begrippen worden gegoogeld, kom je als eerste bij het werk van de Enschedeër uit.

Klimaanverandering
Sanderink promoveerde in 2015 op zijn proefschrift, dat gaat over welke verplichtingen op het gebied van het omgevingsrecht voor overheden er voortvloeien uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Specifiek kijkend naar het recht op leven , het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer én het recht op eigendom. Sanderink beschreef de verplichtingen van het EVRM in algemene zin. Het Hof past die nu toe op de klimaatverandering.

Plagiaat
Plagiaat? Eh, dat vind ik een groot woord. In de volksmond zou je het zo kunnen noemen. Maar ik vind het vooral leuk. Het is fijn als je proefschrift, waar je jaren aan gewerkt hebt, kennelijk relevantie heeft. Hij tekent daarbij aan, dat het ook niet gebruikelijk is dat in vonnissen of arresten wordt verwezen naar literatuur. Wel naar wetsartikelen en andere uitspraken. Maar niet naar boeken van auteurs. In tegenstelling tot in Duitsland. Jammer. Ik had het natuurlijk wel leuk gevonden, in zo n belangrijk arrest van het Gerechtshof.

Het arrest wordt als opzienbarend beschouwd. In het arrest wordt de staat bevolen een 25% CO2-reductie ten opzichte van 1990 te bewerkstelligen in 2020. De gevolgen van de klimaatsverandering zijn een reëel en onmiddellijk dreigend gevaar , waar burgers - en specifiek jongeren - tegen beschermd moeten worden, als gevolg van het EVRM.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Flickr
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.