Luister
Kijk
Zoek

Actiegroep Behoud Oude Bieb Hengelo start met prikacties

De strijd voor het behoud van de oude Storkbieb is nog niet opgegeven. De actiegroep Behoud Oude Bieb Hengelo gaat de komende tijd ludieke prikacties houden. Zaterdag was de eerste actie en werd de oude bibliotheek in de Dichtersbuurt spontaan met lichtjes in de spotlights gezet. Ook Coenraad Stork dook even op.

Prikacties

Het pand aan de Vondelstraat mag dan zijn verkocht aan een projectontwikkelaar, een grote groep Hengeloërs heeft de handen ineen geslagen en probeert er alles aan te doen om te zorgen dat het historische pand in 'zijn oude glorie' behouden blijft. De actiegroep Behoud Oude Bieb Hengelo, die eerder dit jaar ruim 2600 handtekeningen wist op te halen met een petitie, gaat daarom de komende weken spontane prikacties houden in de stad.

Klankbord

"Ja, we zetten het gebouw écht even in de schijnwerpers. Het is een prachtig historisch pand dat niet verloren mag gaan," zegt woordvoerster Carin van den Akker. “We willen hiermee aandacht vragen voor het feit dat de bieb is verkocht aan projectontwikkelaar Van Wijnen. Daar is een petitie voor geweest onder de bevolking van Hengelo, waar duizenden mensen op hebben gereageerd. Wij vinden dat al deze mensen een klankbord verdienen en daarom voeren we vandaag actie.”

Coenraad Stork

Onderdeel van de prikactie was een performance van kunstenaar Pier van Dijk die in een klucht van 5 minuten in de huid kroop van Coenraad Stork, directeur van de gelijknamige machinefabriek en Gerrit Janssen, ooit de burgemeester van Hengelo.

Tientallen aanwezigen werden meegenomen naar 1930, het jaar van de opening van de bibliotheek. Coenraad Stork vertelde nog maar eens dat het gebouw, de openbare leeszaal, een geschenk was aan de héle Hengelose bevolking.

De fabrieksdirecteur was furieus over 'het onheilspellende bericht' uit het Hengelo van 2021: "Onlangs heeft de gemeente mijn geschenk dubieus verkwanseld aan een projectontwikkelaar voor appartementen in het hogere segment." De man met de hoge hoed zei zich om te draaien in zijn graf. "Gelukkig rammelt u aan de deuren van ons cadeau," zei Stork tegen de actievoerders én belangstellenden.

“Ik merk echt dat er toch veel mensen zijn die het toch niet lekker zit hoe dit is gegaan”

Strijdvaardig

De actiegroep Behoud Oude Bieb Hengelo lijkt inmiddels strijdvaardiger dan ooit. De beweging, die een paar maanden geleden nog uit een handjevol mensen bestond, krijgt inmiddels steun uit alle uithoeken van de stad. Een paar weken geleden werden de eerste stappen gezet om alle krachten te bundelen en verschillende stappen te ondernemen om te voorkomen dat er appartementen in het pand komen met een glazen kas door het dak van het gebouw waar straks getuinierd wordt. Meer dan vijftig geïnteresseerden kwamen toen bijeen voor een brainstorm in buurhuis 't Noaberhoes aan de Vondelstraat.

"Ik merk echt dat er toch veel mensen zijn die het toch niet lekker zit hoe dit is gegaan. Zij dragen dit een warm hart en zijn verbaasd dat er in zo'n mooi gebouw woningen komen," zegt Marian Rupert van de actiegroep. De organisatie zal de komende weken met nog meer verrassende acties komen. Die worden spontaan gehouden. Naast prikacties wordt er ook onderzocht welke juridische stappen er mogelijk zijn tegen de bouwplannen.

Petitie vondelstraat gruil mensink gerrits
Lees ook
Geen weg terug: er komen acht appartementen in oude bieb Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip de redactie via [email protected] of bel één van onze redacties (zie contactpagina).