Twente

Veertien Twentse gemeenten pakken gezamenlijk mensenhandel aan

Er moet nog beter zicht op worden gekregen, maar zeker lijkt dat jaarlijks 230 Twentenaren slachtoffer zijn van mensenhandel. “En dat is het topje van de ijsberg”, zeggen Ilse Sanders en Claudia Stam van het Kenniscentrum Mensenhandel Twente, dat onlangs de deuren opende. In Twente vallen de meeste slachtoffers door seksuele uitbuiting.

Loverboyproblematiek

De twee functionarissen van het kenniscentrum hopen op meldingen van slachtoffers zodat heel nauwkeurig de omvang en de aard van de Twentse mensenhandel in kaart kan worden gebracht. Zeker is dat de loverboyproblematiek met stip op een staat in onze regio. “Een hele grote groep van de zaken die we behandelen gaat over Twentenaren”, aldus Ilse Sanders.

Orgaanhandel

Het kenniscentrum wil ook weten hoe het staat met de arbeids- en criminele uitbuiting. Daarbij komt de aandacht die nationaal wordt geschonken aan de gedwongen draagmoederschap en orgaanhandel. Sanders: “Daar hebben we nog geen zicht op en we het in Twente dus nog niet tegengekomen."

Alle Twentse gemeenten

De vestiging van het kenniscentrum is een initiatief van de veertien Twentse gemeenten, omdat die mensenhandel zich niet beperkt tot de gemeentegrenzen. Het gaat om aanpak van daders, het zicht krijgen op netwerken en preventie. “Vaak gaat het om kwetsbare mensen en slachtoffers herkennen zich soms niet als slachtoffer”, zegt Claudia Stam

Bereikbaarheid

“Uiteindelijk willen we mensenhandel weren uit de regio”, zegt Sanders. Het meldpunt en kenniscentrum is telefonisch van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 053-4876665, is te vinden op de site www.mensenhandeltwente.nl , op Linkedin, Facebook en Instagram.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.