Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Sinterklaascadeautjes kopen? In Enschede worden ze gerecycled

382624 Schermafbeelding 2018 11 25 om 180044

Menig zolder van jonge gezinnen ligt vol met speelgoed waar niet meer mee wordt gespeeld. Zonde, vinden ze bij de Internationale School in Enschede. Dus deden ze dit jaar mee met de Recycle Sint. Waarbij mensen hun speelgoed ruilen en het zo een tweede leven geven.

Aayan Mishra (5) loopt dolgelukkig met zijn nieuwe roze en gele knuffeldinosaurus onder zijn arm door de gymzaal van de Internationale School in Enschede. Samen met zijn moeder Shobha Poudel heeft hij net de knuffel en nog vier andere dingen uitgezocht. Geruild, voor speelgoed waar hij zelf niet meer mee speelt.

Recylce Sint
Het is het concept van de Recycle Sint, die op steeds meer plekken in Nederland opduikt en nu ook in Enschede. Bedacht uit het oogpunt van duurzaamheid. Elk jaar wordt er voor kapitalen aan Sinterklaascadeautjes gekocht. In 2017 alleen via webshops al voor 358 miljoen euro. Speelgoedwinkels beleven de beste tijd van het jaar. En de berg speelgoed bij kinderen in huis groeit. Zonde, vindt de landelijke organisatie achter de Recycle Sint, als de afgedankte boekjes, puzzels en knuffels ook een tweede leven kunnen krijgen.

Duurzaamheid
Voor Shobha Poudel uit Enschede is duurzaamheid belangrijk, vertelt ze. Daarom is ze blij met de Recycle Sint. We hebben zoveel speelgoed in huis, waarom moet er telkens weer wat nieuws komen , vraagt ze zich af. Ik vind de circulaire economie belangrijk. Thuis proberen we zoveel mogelijk te hergebruiken. Door bijvoorbeeld te knutselen met lege melkpakken en met toiletrollen. En door speelgoed te hergebruiken. Vrijdagmiddag leverde ze speelgoed in en kreeg daarvoor zeven coupons. Daarmee kon ze zaterdagmiddag met haar zoon nieuwe dingen uitzoeken.

Naar Enschede
Raquel Rijkschroeff heeft een dochter op de Internationale School. Toen ze hoorde van de Recycle Sint besloot ze in overleg met directeur Zoë Borgers-Price het concept naar Enschede te halen. De gezinnen die we hier op school hebben, blijven vaak maar drie tot vijf jaar in Nederland , vertelt Rijkschroeff. Zij hebben vaak niet zoveel spullen, omdat ze toch weer snel gaan verhuizen. Daarom is het voor hen ook zo goed om speelgoed te ruilen. Dan hebben de kinderen toch wat nieuws zonder dat er steeds wat bij komt.

Groot succes

De tafels in de gymzaal van de school stonden zaterdag aan het begin van de middag vol met speelgoed. Een uurtje later is het meeste al vergeven. Het is echt een groot succes voor de eerste keer , vindt Esther Manten, moeder van vier kinderen op de Internationale School en vrijwilliger bij de Recycle Sint. De meeste mensen komen hier uit een idealisme, ze vinden het belangrijk om spullen een tweede kans te geven.

Speelgoed dat overblijft gaat naar goede doelen. Naar Minima053, zodat ook gezinnen die niet veel te besteden hebben hun kinderen een nieuwe sinterklaascadeau kunnen geven. Een deel verkoopt de school. De opbrengst gaat naar Serious Request, de jaarlijkse actie van radio 3FM, waarvoor de school op 19 december een actie houdt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.