Enschede

Twentse politici zonder QR-pas mochten niet geweigerd worden

De Twentse politici die afgelopen maanden de toegang is ontzegd bij bijeenkomsten, omdat zij geen coronatoegangsbewijs konden of wilden tonen, hadden nooit geweigerd mogen worden. Dat blijkt uit het antwoord van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op Kamervragen van de SGP.

Bij 1Twente Vandaag vertelde raadslid Patricia Pol uit Almelo eind september over het geweigerd worden zonder coronapas.

SGP-Kamerleden Kees van der Staaij en Chris Stoffer stelden vorige maand spoedvragen, omdat er vanuit het hele land signalen kwamen dat politici zonder QR-pas bij bijeenkomsten de toegang werd ontzegd. Ook in de regio Twente was daar sprake van bij informatiesessies in Enschede en Zenderen.

Vier politici geweigerd

Het coronatoegangsbewijs is per 25 september ingevoerd in de horeca, stadions, bioscopen en theaters. Sindsdien moeten bezoekers met een 'groen vinkje' in de CoronaCheck-app kunnen aantonen dat zij getest of gevaccineerd zijn. Vier dagen na de invoering van de QR-pas bleken ook lokale politici de gevolgen ervan te ondervinden bij het uitoefenen van hun functie als volksvertegenwoordiger.

Bij een informatiebijeenkomst over de Regionale Energie Strategie op woensdag 29 september in de Grolsch Veste werd het Almelose raadslid Patricia Pol (Forum voor Rechts) geweigerd, omdat zij geen QR-code kon overleggen. Op dezelfde dag werd Statenleden Stijn Hesselink (OCL) uit Albergen en Jan Jonker (SGP) uit Vriezenveen de toegang ontzegd bij een informatiesessie in een horecagelegenheid in Zenderen. Onafhankelijk raadslid Erwin Versteeg uit Enschede werd op 28 oktober niet toegelaten in Spinnerij Oosterveld bij een bijeenkomst voor wijkraden en raadsleden.

Uitzondering op de regel

Statenleden Hesselink en Jonker hebben direct excuses gekregen van het provinciebestuur. De Regio Twente reageerde naar aanleiding van de klacht van Patricia Pol dat zij geen andere keuze had, omdat het niet zou gaan om een politieke bijeenkomst. Er waren immers ook vertegenwoordigers van andere organisaties aanwezig om over de Twentse energieplannen te praten.

icon_main_quote_red_glyph

Indien een persoon zich in het kader van de uitoefening van het beroep op een locatie dient te begeven waar een coronatoegangsbewijs verplicht is (...), hoeft niet om een coronatoegangsbewijs gevraagd te worden

Ferd Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid

Die uitleg snijdt geen houdt, blijkt uit een uitleg van minister Grapperhaus. "Indien een persoon zich in het kader van de uitoefening van het beroep op een locatie dient te begeven waar een coronatoegangsbewijs verplicht is en indien deze werkzaamheden niet elders verricht kunnen worden, hoeft niet om een coronatoegangsbewijs gevraagd te worden", schrijft hij in antwoord op de vragen van de SGP. Onder die uitzondering vallen ook journalisten.

Grapperhaus zegt overigens dat de uitzondering voor volksvertegenwoordigers veelal niet opgaat, omdat bijeenkomsten ook in een stadhuis gehouden kunnen worden. Overheidsgebouwen zijn gevrijwaard van de QR-pas. Dat geldt ook voor buurt- en wijkcentra.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.