Enschede

Impasse tussen IJsbaan Twente en gemeente Enschede: sluiting dreigt voor schaatsbaan

De IJsbaan Twente bij GoPlanet dreigt op korte termijn de deuren te moeten sluiten. De exploitant van de schaatshal, PCH Group, heeft de gemeente Enschede opnieuw gevraagd om een financiële bijdrage om de jaarlijkse kosten te drukken. Het college ziet dat echter niet zitten en 'kiest' voor de optie om het huurcontract te ontbinden. Als de exploitant akkoord gaat, wordt het contract per 1 oktober 2022 ontbonden en kan het huidige schaatsseizoen nog worden afgerond.

Ijsbaan Enschede
De IJsbaan Twente, op het terrein van evenementenlocatie GoPlanet. © Laurens Kuipers

De impasse is ontstaan nadat de exploitant de gemeente per brief heeft gevraagd om huurverlaging, dan wel om ontbinding van het huidige contract. Het college heeft PCH Group dus laten weten dat ze willen praten over een 'nette afronding' van het contract. Wethouder Jeroen Diepemaat zegt de situatie te betreuren. "Te meer omdat we nog midden in gesprekken zaten over mogelijke oplossingen die de exploitatie kunnen verbeteren."

Eerder al 100.000 euro huursubsidie

Het gebouw van de ijsbaan is in eigendom van de gemeente Enschede. Sinds 2008 ligt de exploitatie van de schaatshal bij PCH Group, dat vooral parkeergarages en kantoren in bezit heeft. Aanvankelijk gold er een huurprijs van 180.000 euro per jaar (of 15.000 euro per maand), maar dat bleek niet vol te houden. Sinds 2016 ontvangt de IJsbaan Twente van de gemeente Enschede daarom 100.000 euro per jaar als exploitatiesubsidie. Het contract loopt nog tot 2028.

Maar ook dat is niet genoeg, liet de exploitant onlangs bij de gemeente laten weten. Achter de schermen zijn maanden gesprekken gevoerd. "Wat kunnen we doen om de exploitatie te versterken?", aldus Jeroen Diepemaat. "Nu zijn er alleen nog ijssportgerelateerde activiteiten mogelijk, maar je zou meer ruimte kunnen maken in het bestemmingsplan. De jongens van VRIJ (evenementenorganisatie die feestjes op ludieke locaties in Enschede houdt, red) kunnen er nu bijvoorbeeld geen vrijdagmiddagborrel houden."

Gepeperde brief van de ijsbaan

Terwijl volgens de beleving van wethouder Diepemaat de gesprekken met de ijsbaanexploitant nog in volle gang waren, ontving de gemeente onlangs een 'juridisch gepeperde brief' waarin het college voor een keuze wordt gesteld. Geld bijleggen of afscheid nemen van elkaar. "Een kleine huurverlaging zou misschien nog wel kunnen, maar het tekort is zodanig dat we de huur bijna tot nul moeten verlagen", aldus Diepemaat. En dat is het college, ook gezien de eerdere jaarlijkse bijdrage, niet van plan.

icon_main_quote_red_glyph

We kunnen dan op zoek naar een nieuw exploitant, maar er zijn ook andere scenario's denkbaar. Die worden nu op een rij gezet

Jeroen Diepemaat, wethouder in Enschede

De gemeente heeft PCH Group dus laten weten dat de gesprekken over contractontbinding worden aangegaan. Als de IJsbaan Twente daarmee akkoord gaat, wordt het contract waarschijnlijk per 1 oktober 2022 ontbonden en kan het huidige seizoen dus worden afgerond. Diepemaat: "We kunnen dan op zoek naar een nieuw exploitant, maar er zijn ook andere scenario's denkbaar. Die worden nu op een rij gezet." De wethouder kan daar in dit stadium nog niets over zeggen.

Als de exploitant van de schaatsbaan niet akkoord gaat met ontbinding van het contract, onderneemt de gemeente Enschede geen verdere actie. "Het risico is dan dat de IJsbaan Twente failliet gaat en voor onbepaalde tijd de deuren zal sluiten", aldus wethouder Jeroen Diepemaat.

De manager van IJsbaan Twente is woensdagochtend om een reactie gevraagd, maar heeft nog niet gereageerd.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.