Enschede

Enschedeër Janarthanan wordt geen voorzitter D66, maar geeft signaal af

Het leek bij aanvang een onmogelijke opgave. Janarthanan Sundaram (40) die het opneemt tegen de Amsterdamse wethouder Victor Everhardt in de race om het landelijk voorzitterschap van D66. Maar met maar liefst 44 procent van de stemmen, delfde de Enschedeër afgelopen week maar net het onderspit. "Als ik drie maanden tijd had gehad, dan was het muntje andersom gevallen."

En dus ontving niet Sundaram, maar Everhardt afgelopen zaterdag op het digitale landelijke partijcongres de voorzittershamer uit handen van scheidend partijvoorzitter Anne-Marie Spierings. Jammer vindt Janarthanan Sundaram dat natuurlijk wel. Wekenlang ging hij het land door om kopjes koffie te drinken met plaatselijke D66-afdelingen, om hun wensen en zorgen met betrekking tot de partijlijn aan te horen.

'Begon met 5-0 achterstand'

Kan je tevreden zijn met een verlies? Ja, zegt Janarthan Sundaram (40). Wel als je ondanks een beperkte campagnetijd nog 44 procent van de voorkeurstemmen krijgt. "Uiteraard had ik het willen winnen. Maar het resultaat is ongekend. We hebben het voor elkaar gekregen met een 5-0 achterstand", wijst de Enschedeër op de aanbeveling van de zogeheten talentencommissie voorafgaand aan de verkiezing, dat Sundaram 'in mindere mate' aan het profiel voldoet.

icon_main_quote_red_glyph

Er is een drang naar meer democratie en meer zeggenschap

Janarthanan Sundaram, kandidaat-voorzitter D66

Dat zou vooral te maken hebben met zijn geringe ervaring als bestuurslid. "Ik denk dat we duidelijk hebben gemaakt dat die classificering geen eer doet. Iedereen zal inzien dat daar een opdracht ligt", aldus Sundaram. "Er is een drang naar meer democratie en meer zeggenschap." De 'nieuwe bestuursstijl' dus, zoals hij ook in zijn voorzitterscampagne betoogde. Met meer ruimte voor diversiteit en kansengelijkheid binnen alle geledingen van D66.

Missie toch geslaagd?

Van de ongeveer 30.000 D66-leden in Nederland brachten er 4200 een stem uit op hun favoriete voorzitter. "Het is ongekend binnen de partij dat het zo'n close call is", vertelt Sundaram. Wat hem betreft is zijn missie dus geslaagd, de roep om verandering is gehoord.

"Ik heb Victor Everhardt deze week direct gebeld en gefeliciteerd", zegt de D66'er uit Enschede. "Hij vertelde mij: 'er is een duidelijk draagvlak voor jouw verhaal, dus laten we binnenkort koffie drinken en er goed over hebben hoe we de partij verder gaan helpen'." Hoe dat vorm krijgt, dat moet de toekomst uitwijzen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.