Enschede

Gemeente Enschede werkt aan verbod op drugsgebruik in Glanerbrug

Binnen de gemeente Enschede wordt gewerkt aan een drugsgebruiksverbod voor het station en enkele andere delen van Glanerbrug. Eerder dit jaar is zoân verbod ook ingesteld voor een deel van de binnenstad van Enschede.

386579 840146
âMet het verbod, dat een dezer weken van kracht wordt, is het voor de politie eenvoudiger om op te treden tegen drugshandelaren en -gebruikersâ, laat burgemeester Onno van Veldhuizen weten. âWe verwachten op die manier de overlast in Glanerbrug echt aan te kunnen pakken en hopen dat het gevoel van onveiligheid zal afnemen.â

Overlast
Een groot aantal organisaties slaat de handen ineen om de overlast als gevolg van de handel en het gebruik van drugs in Eschmarke, Glanerbrug en Gronau terug te dringen. Het gaat om de gemeente Enschede, de Nederlandse en Duitse politie, de vervoerders Deutsche Bahn en Keolis/Blauwnet, OV-Oost, Prorail, NS en de Vereniging Euregio Bedrijvenpark.

Aanleiding voor partijen om de handen ineen te slaan is de stijging van het aantal klachten over de handel en het gebruik van drugs op en rond de treinstations. Veel reizigers en bewoners voelen zich minder veilig door het openlijk gebruik van drugs in de openbare ruimte, het afvalprobleem dat daarmee ontstaat en het gedrag van gebruikers en handelaren. De ligging aan de grens heeft een aanzuigende werking en het verschil in wet- en regelgeving in Nederland en Duitsland het lastiger om overtredingen en overlast effectief aan te pakken.

80 boetes
Eind november zijn er extra cameraâs geplaatst bij de stations. Begin december hebben de politie en de vervoerders een grote controle actie uitgevoerd. Daarbij zijn meer dan 80 mensen beboet omdat ze geen geldig vervoersbewijs hadden en gaven 13 mensen een valse identiteit op. De verscherpte controles gaan in 2019 door.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.