Enschede
Video

Universiteit Twente bereikt langzamerhand de grenzen van de groei

Ruim 4200 studenten met 80 verschillende nationaliteiten zijn dit academisch jaar aan een studie aan de Universiteit Twente begonnen. Een lichte stijging ten opzichte van het vorige studiejaar. Dat is een mooi aantal; kennelijk is onze universiteit in trek is. Die mooie cijfers leveren ook kopzorg op, want waar laten we al die studenten?

Huisvesting

Dat was deze zomer nog wel een dingetje op de Universiteit Twente. Door corona kwam de instroom van studenten laat op gang en die was nog heel groot ook. Dat gecombineerd met een moeilijke huizenmarkt, maakte dat de nieuwe UT-studenten maar heel moeizaam een kamer konden vinden.

In augustus kwam de UT zelfs met de boodschap dat nieuwe studenten goed moesten overwegen of ze wel in Enschede wilden studeren in verband met het tekort aan huisvesting.

Flexwoningen

“Een heftige boodschap, maar dat probleem hadden we overal in Nederland”, zegt woordvoerder Laurens van de Velde van de universiteit. On volgend jaar problemen te voorkomen, komen er een paar honderd flexwoningen op de Campus en samen met allerlei huisvesters wordt gekeken waar nog meer ruimte is voor de studenten.

Planeetje

Feit is dat de UT er goed voor staat bij de studerenden in binnen- en buitenland. “Duitse studenten komen hier graag studeren. Vakken als psychologie zijn in trek. Maar dit jaar hebben we veel studenten gekregen uit een veel groter Europees gebied. Maar we hebben ze ook uit alle Aziatische en Afrikaanse landen. Zo’n 80 nationaliteiten op een campus van 1,5 kilometer. ’t Is net een klein planeetje.”

Grenzen aan de groei

Die groeiende populariteit brengt ook problemen met zich mee. De huisvesting natuurlijk ,maar ook het vollopen van vakgebieden als psychologie en informatica. Daar wordt inmiddels geloot wie er mag komen. “Langzamerhand zijn de grenzen van de groei bereikt”, zegt Van de Velde.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.