Verkeer
Stuur appje
Zoek

Begrotingsbesprekingen Enschede: geen vuurwerk verwacht, wel spannend voor 1Twente

Zoals elk jaar buigt de Enschedese gemeenteraad zich weer over de begroting voor het komende jaar. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht - maart volgend jaar is het zover - worden er geen al te scherpe politieke schermutselingen verwacht. Voor 1Twente staat er wel wat op het spel. De lokale omroep heeft een dringend beroep op de politiek gedaan om structurele ondersteuning.

De besprekingen over de verdeling van de in totaal bijna achthonderd miljoen die Enschede te besteden heeft zijn vanavond gestart. Die verdeling is uiteraard al gemaakt, vraag is nu vooral welke wijzigingen de raad er nog in wil aanbrengen. Daar hoort de vraag bij of er ruimte gevonden wordt voor ondersteuning van 1Twente.

‘De rek is eruit’

Die ondersteuning is nodig, zo stelt omroepdirecteur Flip van Willigen. “Wij hebben sinds de oprichting in 2007, veertien jaar geleden, altijd grotendeels zelf de broek opgehouden. Maar de rek is eruit.” Dat laatste, blijkt, is zowel financieel als mentaal.

“Een stad als Enschede kan niet zonder een goede lokale omroep”

De hele publieke omroepsector op lokaal niveau staat onder druk. Nederland telt zo'n 240 omroepen, volgens Van Willigen, waarvan er zo'n vijftien een 'zekere mate van professionaliteit hebben ontwikkeld'. 1Twente hoort daarbij. Verschil is alleen dat de Twentse inroep significant minder overheidsondersteuning heeft dan vergelijkbare collegeomroepen. “We behoren inhoudelijk tot de top van Nederland, maar als het om ondersteunende financiering gaat, blijven we flink achter."

Goede lokale journalistiek kan niet zonder geld

Met 240 lokale omroepen waarvan er maar een paar handenvol in staat zijn om een professionele journalistieke rol te spelen, is het medialandschap in talloze steden en dorpen schraal. In de afgelopen maanden is dan ook een heel aantal rapporten verschenen waarin de noodklok werd geluid: goede lokale journalistiek is belangrijk, maar het kan niet zonder geld.

Flip van Willigen en uil Ernst Bergboer
1Twente-directeur Flip van Willigen met een studiogast (nee, deze uil is niet opgezet)
Beeld: Ernst Bergboer

Dat belang was de aanzet voor de doorstart - destijds - van wat inmiddels 1Twente is geworden. In 2007 was het oud-burgemeester Peter den Oudsten die onder anderen Van Willigen vroeg de handschoen op te pakken. “Een stad als Enschede kan niet zonder een goede lokale omroep”, was zijn overtuiging en daarmee de opdracht. Van Willigen: “Zonder arrogant te doen, maar daar zijn we in geslaagd. Willen we dat behouden, dan moet er structureel iets gebeuren.”

In de pas met de rest: vier ton structureel

1Twente vraagt voor dit jaar een ton van de gemeente - compensatie voor coronaschade - en daarna vier ton per jaar als structurele bijdrage. Dat bedrag is gebaseerd op het gemiddeld van wat de handvol lokale omroepen aan gemeentelijke bijdragen ontvangen.

Daarmee is volgens Van Willigen niet gezegd dat omroepen als 1Twente alleen naar de gemeenten waarin zij actief zijn kijken. Ook provincies en de nationale overheid beseffen dat er iets moet gebeuren, maar die kijken daarbij ook naar wat gemeenten doen. “Wettelijk gezien is de gemeente verantwoordelijk voor de bekostiging, maar dit moet wel gedeeld worden door de verschillende lagen. Je kunt het niet alleen bij gemeenten neerleggen.”

Begrotingskalmte en stilte voor de storm

1Twente-journalist Wilco Louwes vindt de begrotingsbesprekingen normaal gesproken het politieke hoogtepunt van het jaar. “Vergelijk het met de algemene politieke beschouwingen na Prinsjesdag. Dan ga je elkaar wat vliegen afvangen, een beetje terugkijken en vooruitkijken, elkaar wat verwijten maken over en weer. Maar dat zie ik nu nog niet echt.”

Met de finish in zicht zullen partijen zich niet al te kritisch naar elkaar opstellen, volgens Louwes. Daar komt bij dat het college een jaar geleden besloot tot 2024 geen nieuwe bezuinigingen in te voeren en dat de stad een overschot noteerde.

De druk is al met al enigszins van de ketel. Scherpe politieke tegenstellingen worden over een paar maanden weer betrokken. Dan barst de verkiezingsstrijd los.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.