Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Boerenopstand Tubbergen leidt tot theaterstuk: 'Tot Tubbig en niet verder'

De repetities van het theaterspektakel ‘Tot Tubbig en niet verder’- even vertaald ‘tot Tubbergen en niet verder’- zijn in volle gang. De voorstelling gaat over de boerenopstand in 1971 en wordt 50 jaar na dato gespeeld, op locatie in Tubbergen. Komende vrijdag 12 november is de première. Het wordt nog rennen voor een kaartje.

Tubbergen ontploft

We schrijven 12 december 1971. Tubbergen ontploft. De boeren komen in opstand, de gierwagens rukken op, de burgemeester krijgt te maken met een brandbom. Die opstand tegen de ruilverkaveling laat zijn sporen na. “Vijftig jaar na die tijd ligt het nog steeds gevoelig en er zijn nog steeds mensen die het er liever niet meer over willen hebben”, zegt Laurens ten Den, schrijver van het theaterstuk ‘Tot Tubbig en niet verder’.

Vooroorlogse wetten

Hij wijst op de ‘vooroorlogse’ wetten die de vlam in de pan deed slaan. De ruilverkaveling rond Tubbergen kwam zeker niet democratisch tot stand, zegt hij. “Iedereen die rechten had mocht stemmen. Ook als je recht had op een postzegeltje grond. Ook een kloosterzuster uit Brazilië en inmiddels overleden mensen kregen een oproep. Als je niet kwam, betekende automatisch dat je voor het plan stemde. Dus als je tegen was, was je kansloos.”

Eeuwenoude overheersing leerde Twentenaren dat je maar het beste ‘joa, joa’ kon zeggen op moeilijke vragen. Maar dat gold niet als je aan grond van de Twentse boeren komt. “Dan heb je kans op een keihard ‘nee’. En dat gebeurde in Tubbergen”, aldus Ten Den.

icon_main_info_white_glyph

Tot Tubbig en niet verder

De Boerenopstand in Tubbergen wordt van vrijdag 12 november tot en met dinsdag 21 december op locatie gespeeld in de Verdegaalhal in Tubbergen. Kaarten zijn te bestellen op de site www.wilminktheater.nl. Normaal tarief 27,50€ en inclusief een driegangendiner 50,00€ .

Familieverhaal

Het verhaal dat hij schreef gaat over de nasleep van de opstand. “Het past bij onze aard om het er niet meer over te hebben. Dat moet misschien ook wel, omdat als je bijvoorbeeld moet hooien je buren nodig hebt.” Maar volgens Ten Den heeft de opstand er ook voor gezorgd dat er betere wetten kwamen en dat vaste waarheden soms veranderden.

“Ik wilde geen documentaire, wat er is al een prachtige gemaakt. Ik schreef een lokaal familieverhaal.” Zijn verhaal gaat over de randstedelijke en zwangere Lisa die kennis maakt met haar biologische moeder in Twente. In haar zoektocht naar afkomst, karakter en beweegredenen van moeder Alice, ontvouwt zich een familiegeschiedenis die parallel loopt aan de boerenopstand uit 1971 en aan de nasleep die het had op de relaties binnen de familie. En binnen de Tubbergse noaberschop.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.