Verkeer
Stuur appje
Zoek

Burgemeester Postma waarschuwt na bedreiging en intimidatie vanuit Albergen: 'Kom niet aan mijn gezin'

Anko Postma
Beeld: Reyer Boxum

Burgemeester Anko Postma van de gemeente Tubbergen heeft een tumultueuze periode achter de rug, waarin hij te maken kreeg met bedreiging en intimidatie van een inwoner uit Albergen. De 48-jarige man werd daar vorige week voor opgepakt door de politie. Voor zijn gevoel heeft Postma het incident een plaats kunnen geven. Maar hij is wel 'enorm geschrokken' door de gebeurtenissen. Met name wat de dreiging vanuit Albergen met zijn gezin heeft gedaan, is hem niet in de koude kleren gaan zitten.

Dat zei Anko Postma tegenover RTV Oost, waar hij voor het eerst in het openbaar reageerde op wat hem kort na zijn aanstelling als burgemeester van Tubbergen overkwam.

De heftige tegenstand in het dorp Albergen tegen de aanwijzing van het voormalige hotel 't Elshuys voor de opvang van asielzoekers, en de achterdocht tegen de rol van de gemeente Tubbergen daarin, culmineerden vorige week in de aanhouding van een Albergenaar die in het verzet te ver was gegaan.

Zonder in te gaan op wat zich daadwerkelijk heeft afgespeeld, wil Postma wel kwijt dat er sprake was van bedreiging en intimidatie en dat hij erg is geschrokken. "Maar ik niet alleen, het heeft ook veel impact gehad op mijn gezin. Mijn vrouw, mijn dochter, mijn beide zonen. Ook de mensen die op het gemeentehuis werken maken zich zorgen over wat er is gebeurd. Het laat hen niet onberoerd. Dat is logisch, want ook onze gemeentemedewerkers en de raadsleden hebben met de kwestie rondom het asielhotel te maken gehad. Er is het nodige voorgevallen. Maar het moet nu stoppen.

"De Albergenaar die voor de bedreigingen en intimidatie is opgepakt, is weer op vrije voeten. Maar hij heeft een contactverbod en een gebiedsverbod gekregen. Justitie heeft hem verboden contact te zoeken met de burgemeester en zich op te houden in de omgeving van het asielhotel. Dat is lastig voor de verdachte, want hij woont met zijn gezin pal tegenover het hotel.

"Dat het zo moet, is heel spijtig en verdrietig. Eigenlijk heb je alleen maar verliezers", vindt Postma. Hij wil er verder niet veel over kwijt, omdat hij het onderzoek van justitie niet voor de voeten wil lopen.

AirTag onder auto

Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels een strafrechtelijk onderzoek naar de verdachte ingesteld. De man zou onder meer een AirTag onder de auto van de burgemeester hebben geplaatst om in de gaten te kunnen houden waar de burgemeester stond of reed. Ook zou hij bezig zijn mer het aanleggen van 'een dossier' over de burgemeester.

Natuurlijk was de burgemeester van Tubbergen 'vanaf dag één' op de hoogte van de sfeer in het dorp Albergen sinds bekend werd dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het voormalige hotel 't Elshuys had gekocht met het doel er 150 asielzoekers te huisvesten. Een negatieve sfeer die grimmige kantjes kreeg toen duidelijk werd dat de gemeente het COA niet in de weg gaat staan. En dus niet de kant van de bewoners van Albergen kiest in deze kwestie.

Signaal afgeven

Er moet nog veel gebeuren wil de sfeer in de gemeente verbeteren, erkent de burgemeester. "Ik ben hier nog maar een half jaar en er is nog veel te doen. Maar hier moet nu wel het signaal uitgaan dat het moet stoppen. Dit is gedrag wat niet is te tolereren. Ook al is men het nog zo oneens met wat dan ook, daarover moet je het gesprek blijven voeren. Maar burgemeesters gaan volgen, en welke bestuurder, medewerker of individu dan ook: geweld of bedreiging of intimidatie is nooit een oplossing. Ik vind het goed dat politie, justitie en het Openbaar Ministerie samen het signaal afgeven door contact- en gebiedsverboden op te leggen en een onderzoek in te stellen. Wat daar ook uitkomt, er is duidelijk aangegeven dat de grens is bereikt."

Desondanks heeft de burgemeester van Tubbergen niet de deur dichtgegooid voor inwoners van Albergen, die het oneens zijn met een asielhotel in hun dorp. "Met mij in gesprek gaan kan altijd opnieuw. Ik zou daar altijd weer open voor staan, hoewel ik me wel heel geïntimideerd en bedreigd heb gevoeld. Zeker ook mijn gezin. Dus ik zeg: kom niet aan mijn gezin", is zijn duidelijke boodschap aan fanatieke tegenstanders van het asielhotel.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.