Hengelo

Expositie QUEER! moet depressieve lhbti'er op andere gedachten brengen

Elke dag plegen 5 mensen in Nederland zelfmoord. Een groot deel daarvan is lesbisch, homo, bi of trans. Onder jonge lhbti'ers is suïcide doodsoorzaak nummer 1. In ROC van Twente in Hengelo is nu de foto-expositie QUEER! te zien, die 'anders zijn' bespreekbaar moet maken.

'Anders zijn'

Mensen die lesbisch, homo- en biseksueel of transgender zijn, staan in vergelijking met anderen voor veel extra uitdagingen in het leven. Ze worden geconfronteerd met ‘anders zijn’ en niet zelden met conflicten binnen het gezin, pesten, uitsluiting en geweld. Dit maakt ze kwetsbaar voor psychische problemen, zoals depressie en ook voor suïcidaliteit. Om zelfdoding onder lhbti’ers tegen te gaan, hebben twaalf ervaringsdeskundigen hun verhaal gedeeld om anderen mogelijk hierbij te helpen.

Twaalf portretten

De expositie bestaat uit twaalf portretten en het QUEER! boekje. Freerk Jager, voorzitter van COC Twente-Achterhoek en mede-organisator van deze expositie: "Wij hopen dat de lhbti-studenten, die ook met suïcidegedachten rondlopen, na het lezen van andermans verhalen hulp zoeken en erover gaan praten. Door herkenning in de verhalen wordt hopelijk het probleem bespreekbaar gemaakt. Daarom hebben wij er ook voor gekozen om een zo breed mogelijk beeld naar buiten te brengen van de verhalen, zodat iedereen zich wel in een verhaal kan herkennen."

icon_main_info_white_glyph

Cijfers

Bijna de helft van lhbti+’ers heeft ooit zelfmoordgedachten gehad; dat is 5x vaker dan in de algemene volwassen bevolking. Bij transgenders is dat zelfs 7 x vaker en 21 procent van de transgenders heeft een zelfmoordpoging gedaan, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Lhbti-community

Freerk Jager behoort zelf ook tot de lhbti-community. "Ik was zelf best wel laat met uit de kast komen, ik was 25. Ik heb zelf nooit suïcidale gedachten gehad, maar zeker wel veel worstelingen. In die tijd kon ik er niet over praten en was er ook geen aandacht voor. Het is heel mooi om te zien dat het nu allemaal veel beter georganiseerd is en dat het ook steeds meer geaccepteerd wordt."

Landelijk initiatief

De foto-expositie QUEER! Is een landelijk initiatief van 113 zelfmoordpreventie. De expositie is nu voor het eerst in Twente te zien. COC Twente-Achterhoek en GGD Twente speelden hierbij ook een rol. “Wij hebben gekeken waar wij de portretten het beste konden exposeren. Uiteindelijk was het ROC van Twente de beste locatie omdat hier dagelijks honderden jongeren binnenkomen. Zo gaan de scholieren hopelijk met elkaar erover praten.” De plannen om uit te breiden liggen er al. Jager: “Na deze week toeren we de hele provincie door met de expositie. We zijn ook aan het kijken of het in Saxion of Bibliotheek Hengelo tentoongesteld kan worden.”

De foto-expositie QUEER! is nog tot en met donderdag 11 november te zien in het ROC van Twente in Hengelo.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.