Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | 2019 is het jaar van de waarheid voor Enschede

390451 kop boulevard 2

Een nieuw jaar, met nieuwe kansen en nieuwe tekorten. Wat heeft 2019 Enschede te bieden? We nemen een kijkje in de glazen bol.

Het probleem met glazen bollen is dat het toekomstbeeld vaak vertroebeld is. Hoe het Enschede zal vergaan in 2019 is afhankelijk van landelijke, Europese en mondiale ontwikkelingen. Knappe koppen in de financiële wereld zeggen dat de economische groei aan het afnemen is. Voor Enschede is 2019 dus misschien wel het jaar van de waarheid. Een aantal aandachtspunten op een rij gezet.

1. ArmoedeWe bombarderen armoede tot hét thema van 2019. Dat heeft meerdere redenen, waaronder de lange geschiedenis van 'arme stad' Enschede met armoede. De afgelopen jaren profiteerde de stad weliswaar van de economische groei, maar er kwamen wel meer mensen bij die in armoede leven. Het aantal huishoudens dat moet rondkomen met 120 procent van het sociaal minimum is zelfs hoger dan de afgelopen zeven jaar. De grote vraag is hoe deze cijfers zich dit jaar ontwikkelen. Boodschappen worden duurder en belastingen en zorgpremies gaan omhoog. Mogelijk steekt een nieuwe vorm van armoede de kop op: energie-armoede. Het is niet duidelijk hoeveel Enschedeërs hard geraakt worden door stijgende energielasten. Dit jaar wil het college een nieuw armoedebeleid ontwikkelen. Vooral verborgen armoede zal een uitdaging zijn. Hoewel er een breed pakket aan toeslagen en regelingen beschikbaar is, worden veel mensen die er aanspraak op mogen maken niet bereikt.

2. DuurzaamheidHet is weer even rustig rond de discussie over windmolens en zonneparken. Stilte voor de storm. Er wordt al hard gewerkt aan de Energievisie, het document waarin staat hoe Enschede in 2050 energieneutraal wil worden en welke maatregelen daar de komende jaren voor nodig zijn. Als alles meezit beginnen marktpartij Kronos Solar en de coöperatie Enschede Energie dit jaar met de bouw van in totaal 27 hectare aan zonnevelden. Lang niet genoeg om aan de doelstellingen van de gemeente te voldoen. Nog voor de zomervakantie valt het oordeel over het Enschedese energiebeleid. Een discussie die in potentie een wig kan drijven tussen de coalitiepartijen. D66, PvdA en ChristenUnie willen de doelstellingen bereiken en sluiten daarvoor geen enkele maatregel uit. Burgerbelangen en VVD willen ook wel, zolang er maar geen ruimte wordt geboden aan windmolens in het zuidelijke buitengebied. Andere uitdaging op duurzaamheidsgebied zijn de 'van-gas-losplannen'. Hoewel pas in 2020 duidelijk moet zijn hoe gemeenten de komende dertig jaar woningen loskoppelen van gasaansluitingen, wil Enschede dit jaar al zo'n plan voor Twekkelerveld klaar hebben.

3. Werk
Eerlijk is eerlijk: de werkloosheid in Enschede is flink afgenomen. Sinds het dieptepunt 2013, toen 1 op de 10 mensen in de beroepsbevolking geen baan had, daalde het percentage gestaag. Toch bivakkeert Enschede met 7,1 procent werkloosheid in de meest recente cijfers van het CBS nog altijd in de top 5 steden van Nederland. Het blijkt in deze stad steeds lastiger om inwoners met een langere afstand tot de arbeidsmarkt naar betaald werk te begeleiden. Er is sprake van een 'mismatch'. Banen zijn in bepaalde sectoren wel aanwezig, maar geschikt personeel ontbreekt. Dit jaar staat in het teken van die mismatch. De eerste bijstandsgerechtigden worden al opgeleid voor een baan in de zorg. Reikhalzend kijkt Enschede ook uit naar het Demcon Technology Center op het Kennispark en de mogelijke komst van batterijenfabriek Lithium Werks (en dus meer banen).

4. BouwenEnschede is in trek bij woningkopers. In 2018 gingen bouwkavels als warme broodjes de deur uit. Op 't Vaneker is de nieuwe luxe woonwijk al zichtbaar, maar ook in de stad wordt er in 2019 gebouwd. Het 500 appartementen tellende megaproject De Kop aan de Boulevard gaat van start. Op korte afstand wordt er bovendien gewerkt aan de wederopbouw van de Zuiderspoorflat, de gasloze woonwijk 't Getfert, de autovrije wijk Janninkkwartier, de Lasonderdriekhoek en IN 't Zeggelt. Nieuwe bouwplannen, voor zover de markt het toelaat, staan al op de rol.

Bouwen moet de gemeente ook aan haar eigen fundamenten. Sinds de vorige crisis in 2008 staat het huishoudboekje van de stad voornamelijk in het teken van financiële tekorten en bezuinigingen. Het schip Enschede vaart nog steeds door onrustige wateren, maar in de verte doemen contouren van de nieuwe recessie al op. Er is nog altijd geen vet op de botten. Voor de toekomstbestendigheid van het gemeentelijke huishoudboekje is het daarom dit jaar een grote uitdaging voor het college om de tekorten, die vooral veroorzaakt zijn door dalende rijksbijdragen voor zorg en jeugdhulp, weg te werken zonder kwetsbare inwoners verder in de knel te drukken.

Tubantia-journalist Wilco Louwes schoof vrijdag ook aan in de radiostudio van 1Twente. Beluister het interview hieronder terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: LIFE/Gemeente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.