Eikenprocessierups

Al krabbend de stad door, op zoek naar zalf tegen jeuk van eikenprocessierups

Er is een run ontstaan op smeersels tegen de jeuk van de eikenprocessierups. Hier en daar valt nog iets te krijgen, maar het is behoorlijk zoeken.

422524 jeukrups
De Twentse en Achterhoekse vestigingen van de landelijke drogisterijketens lijken het eerst door hun voorraad heen. Het Kruidvat aan het Brouwerijplein in Enschede moet al sinds vorige week dinsdag nee verkopen.

Althans, waar het gaat om de meest effectieve middeltjes zoals de menthol gels. Die helpen het best, vertelt winkelpersoneel. De gel verlicht niet alleen de jeuk, maar helpt ook tegen het branderige gevoel.

âTalkpoeder is ook helemaal op. Het enige wat we nog hebben is Nestosylâ, vertelt een medewerkster. Ze voegt er eerlijk aan toe dat dit middel minder goed is dan de menthol gels.

Alles uitverkocht
Van de vijf klanten die vragen naar een product, gaat het in drie gevallen over de eikenprocessierups. Dat is niet alleen zo bij de Kruidvatvestiging, maar ook bij de Etos aan het Dikkersplein in Hengelo. Vorige week donderdag werd het filiaal opnieuw bevoorraad. Maar nog dezelfde dag was alles uitverkocht.

Medewerkers raadden klanten vervolgens producten met aloë vera aan. Maar die schappen zijn nu ook leeg. âHet enige wat we nog aanbieden is aftersun waar wat aloë vera in zit. Dat is helaas niet zo goed als de mentholgelsâ, zegt een verkoopster. Etos hoopt dat ze bij de eerstvolgende nieuwe bevoorrading weer mentholgels zitten. Maar zeker zijn ze er niet van.

De meeste kans op slagen heeft de klant vermoedelijk bij franchisehouders van drogisterijen, zeggen ondernemer Bert Hesselink van Die Grenze Medikamente (30 vestigingen in Twente en Gelderland) en Hans Jonge Poerink van DA-drogist De Groene Gaper in de Enschedese wijk Stadsveld.

Branderig gevoel

Beide hadden maandagmiddag nog voorraad. De DA-drogist waarschuwt dat het hard gaat. âAlleen al vanmorgen verkocht ik 40 of 50 tubes.â De mentholgels en het middel Alkavitae zijn het meest effectief, zegt Jonge Poerink. Het laatste product is eigenlijk bedoeld tegen jicht of eczeem, maar het helpt volgens de drogist ook goed tegen de jeuk en het branderige gevoel van de brandhaartjes van de eikenprocessierups.

Cetirizine is een middel tegen hooikoorts, dat eveneens soelaas biedt. De drogist heeft het er maar druk mee. âNergens is meer iets te vinden, vertellen klanten vanuit de hele stad. Ze trekken kledingstukken naar boven of naar beneden om mij de bultjes en rode vlekken te laten zien. Vanmorgen kwam nog een moeder. Haar kind kroop over de grond en zat er helemaal onder. Die jeuk, die kan wel veertien dagen aanhouden.â

Bert Hesselink van Die Grenze Medikamente zegt dat hij twee maanden terug al begonnen met het aanleggen van een extra voorraad. âTja, we konden dit probleem zien aankomen. Die rups was er vorig jaar ook al. Dat die grote bedrijven door hun voorraad heen zijn, begrijp ik wel. Daar is alles gepland. Kleinere ondernemers als wij hebben onze eigen kanalen en kunnen sneller schakelen.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Tubantia

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.