Enschede

VIDEO Dementievriendelijk wonen: zo gaat dat straks in Enschede

Woonzorgcentrum Ariënsstaete in Enschede opent woensdag haar vernieuwde dementievriendelijke afdeling.

363289 Wagon 3
Aankomende maandag nemen de eerste cliënten plaats in hun nieuwe woonplek, in totaal zijn er 24 kamers gebouwd. Deze zijn verdeeld over 3 afdelingen die allen gemarkeerd zijn met een andere kleur. "Op deze manier verdwalen onze cliënten minder snel", aldus locatieverantwoordelijke Mariëlle Steffens. "Daarnaast wordt de zorg persoonlijker als een team verantwoordelijk is voor een gering aantal cliënten."


De hal die de drie afdelingen verbindt is ingericht als 'belevingshal'. Op de muur zijn bekende plekken binnen Enschede te zien en er is een heuse 'wagon' geplaatst, waarin cliënten kunnen plaatsnemen. Hier kunnen zij turen naar bekende bewegende beelden. Ook de inrichting van de afdelingen is gericht op ouderen. "We hebben zo veel mogelijk geprobeerd de setting die velen van hen thuis hebben na te bootsen", aldus Steffens.

SensorenAlle kamers zijn beveiligd met sensoren. Hiermee kunnen verplegers in de gaten houden wanneer een cliënt uit bed komt, naar de badkamer gaat of is gevallen. Camera's houden verder in de gaten of een cliënt de kamer verlaat. Echtparen, waarvan een partner dementeert, kunnen bij elkaar blijven. Twee 1-persoonsappartementen worden dan bij elkaar getrokken.

Om 16.00 uur is de officiële opening, inloop vanaf 15.30 uur.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Still uit video

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.