Enschede

VIDEO Bouw van eerste gasloze wijk in Enschede begonnen

Negentig nieuwe, sociale huurwoningen worden er gebouwd aan de Delistraat op 't Getfert. Geheel gasloos. Harriet IJpma is een van degenen die graag terug wil naar haar oude wijk.

349084 861876
Met een helm op en groene handschoenen aan leggen Harriet IJpma en Judith van Veenendaal deze maandag de eerste vloertegel voor de nieuwbouw op 't Getfert. Dat gaat niet zonder de hulp van de hijskraan, want de tegel is behoorlijk groot. De opzichter van de Klaassen Groep houdt een oogje in het zeil. In een mum van tijd is de tegel gelegd en wordt er in de handen geklapt.

,,Het was niet moeilijk te kiezen. Het is een mooie locatie. Ik woonde sinds 1998 aan de Wooldriksweg", zegt Harriet IJpma. Judith van Veenendaal gaat er wonen om de locatie en de duurzaamheid. "Ik vind het super dat het energieneutraal is. En de plek is fantastisch - kan niet beter."

PlannenDe huizen die er stonden zijn in 2015 gesloopt. Eind april dit jaar zijn de werkzaamheden op het bouwterrein begonnen. "Renoveren bleek niet mogelijk", zegt Menno van der Veen van De Woonplaats in zijn speech. De eerste plannen waren van 2013.

"De bewoners hebben er een stem in gehad", vertelt Van der Veen. "Het wordt een mooie wijk, midden in het centrum." De nieuwe woningen worden NOM-woningen, waarbij NOM staat voor Nul Op de Meter. "Energieneutrale woningen willen we hier hebben", zegt Van der Veen.

DeadlineDe 57 huizen met twee slaapkamers en 33 met drie moeten in 2019 klaar zijn. Alles is al verhuurd, meldt de man van de woningcorporatie. Wethouder Eelco Eerenberg spreekt de nieuwe huurders ook toe. "Misschien is dit wel de beste plek om te gaan wonen", zegt hij. En hij kan het weten, want de wethouder heeft hier in de buurt gewoond.

"Mijn verhaal in Enschede is hier begonnen", klinkt het en hij wijst de plek aan waar hij ooit woonde. Hij houdt de nieuwe bewoners een mooi perspectief voor: "U bent straks de meest duurzame mensen van de stad." Als de wethouder gezegd heeft het mooi te vinden dat met de nieuwbouw het karakter van de oude wijk behouden blijft, heffen de aanwezigen het glas.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Frans Nikkels