Enschede

Verwijderen hoogspanningskabels in Enschede stap dichterbij

Aan wonen onder een hoogspanningskabel komt voor inwoners van Almelo en Enschede binnen enkele jaren een eind. De provincie Overijssel wil 1,5 miljoen euro meebetalen aan het ondergronds leggen van de kabels.

448405 641670
Kelly Adams | Tubantia

De kabels hangen in woonwijken, boven huizen. Wonen vlakbij hoogspanningskabels kan tot gezondheidsklachten leiden, ook al is dat niet wetenschappelijk bewezen. Maar de landelijke overheid geeft gemeenten de kans onrust weg te nemen door hoogspanningskabels ondergronds te leggen door 80 procent van de kosten op zich te nemen.

Drie kilometer door woonwijk
En met de bijdrage van de provincie Overijssel is de financiering voor zowel Almelo als Enschede zo goed als rond. In Almelo gaat het om een gedeelte van 3 kilometer dan grotendeels door de woonwijk Nijrees loopt. De totale kosten voor het ondergronds leggen van deze kabels bedragen 9,6 miljoen. Het rijk betaalt daarvan 80 procent. Van de 1,9 miljoen die overblijft betaalt de provincie de helft, 950.000 euro.

In Enschede gaat om een kleiner stuk, totaal 1,2 kilometer. De kosten komen daar neer op bijna 8 miljoen euro. Ook hier betaalt het rijk 80 procent en draagt de provincie 550.000 euro bij.

In Almelo moeten de werkzaamheden in 2022 beginnen, Enschede is een jaar later aan de beurt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Lars Smook