Enschede

Uitgekleed zwembad op het Diekman

Op het Diekman wordt de komende jaren een nieuw zwembad gebouwd. Verenigingen, doelgroepen en kinderen die zwemlessen krijgen de beschikking over twee baden. Het Slagman blijft in elk geval tot 2028 open.

461534 buitenbadaquadrome
Redactie | 1Twente

Er komt een sportbad (30 graden) van 25 bij 15,4 meter en een warmwaterbad (32 graden) van 15 bij 10 meter. Voor wedstrijdzwemmers is er geen plaats. Daarom wordt het Slagman in elk geval opengehouden tot 2028.

Afgeslankt
Meer dan een afgeslankte vorm van de plannen die er eerst lagen, is volgens het College van Burgemeester en Wethouders op dit moment niet mogelijk, omdat de financiële schade van de coronacrisis nog niet bekend is. Het nieuwe bad wordt mogelijk in 2023 geopend.

Exploitatie
Het nieuwe zwembad dat ter vervanging moet dienen dient van het Aquadrome, Het Slagman en het al gesloten De Brug. Vooraf moest er op het zwemwater 4 ton worden bezuinigd vanaf 2020 tot en met 2023. Sportaal is net als in de oude situatie eigenaar van het nieuwe zwembad en is degene die bouwt. De gemeente geeft een garantstelling van 7,6 miljoen euro. De voorliggende plannen zorgen ervoor dat 510.000 euro per jaar op de exploitatie wordt bezuinigd.

Snel bouwen
Voor de zomer wordt een gemeenteraadsbesluit verwacht, zodat snel met de bouw kan worden begonnen. Dat is nodig ook, omdat de levensduur van het Aquadrome eindigt in 2023. Enschedeërs kunnen tot 2029 in het buitenbad terecht. De gemeenteraad moet uiterlijk in 2025 een besluit nemen over de nieuwe situatie na de sluiting van Het Slagman. De Enschedese zwemvereniging komt dan weer ongetwijfeld met de wens om een echt wedstrijdbad in de stad te creëren.

foto: still uit video, © 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.