Enschede

Toprestaurant met nieuw concept in fabrikantenvilla in Enschede

In de oude fabrikantenvilla aan de Nijverheidsstraat, naast het politiebureau, komt een toprestaurant. Het concept moet uniek voor de regio worden.

379055 Carloter Elnne
Emiel Kwekkeboom en zijn vriendin Mandy Overbeek zijn de nieuwe huurders van de villa naast het politiebureau. Het duo, afkomstig uit respectievelijk Losser en Oldenzaal, werkt nu nog in de hoofdstedelijke horeca: hij als senior sous-chef van restaurant La Rive van het Amstelhotel, zij in de spa- en welness van het Okurahotel.

Ze keren naar Twente terug om in Enschede hun droom te verwezenlijken: een eigen toprestaurant met een concept dat nieuw is in de regio. Een naam voor het restaurant is er al: Joann. Het is de tweede naam van Mandy en een samentrekking van de namen van de moeders van het stel: Joke en Anneke. De doelgroep waar Joann op mikt is 'iedereen die houdt van lekker eten en drinken en die bereid is voor speciale kwaliteit te betalen', legt Emiel Kwekkeboom uit. Dat zijn bijvoorbeeld zakenmensen.

Ondanks zijn jonge leeftijd (28) heeft de bij Bloemenbeek, in De Lutte, begonnen kok al een behoorlijke staat van dienst. Vorig jaar won hij met zijn team de Gouden Koksmuts, de kookwedstrijd die wordt gezien als officieus Nederlands kampioenschap koken.

Aanbouw

Het restaurant wordt gevestigd in een nieuwe, grote aanbouw. De vergunningprocedure daarvoor heeft ruim een jaar in beslag genomen, maar het einde is in zicht. "De bouwvakkers staan in de startblokken", aldus Kwekkeboom. Het streven is om het restaurant in het voorjaar te openen.

De binnenkant wordt vrijwel volledig gestript. "Het is nu nog een kantoor en krijgt dus als horecapand een totaal andere functie, waarvoor een andere indeling en andere voorzieningen noodzakelijk zijn."

Originele elementen
Een aantal originele elementen zal bewaard blijven. Het gaat daarbij onder meer om de imposante entree met marmeren vloer en houten trappenhuis. "En onder de vloerkleden die overal liggen, kwam een supermooie parketvloer van 4 centimeter dik te voorschijn. Die blijft natuurlijk ook."

Kwekkeboom en Overbeek willen een apart lounge- en bargedeelte inrichten. Op de eerste etage komt een multifunctionele ruimte die met name doordeweeks voor reuring moet zorgen. Te denken valt aan een te huren vergader- en trainingsruimte.

De villa werd in de vorige eeuw bewoond door de joodse familie Van Gelderen, eigenaar van de Stoomweverij Nijverheid. Een gedenksteen herinnert aan hoe zij werd omgebracht door de nazi's.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.