Enschede

Reinald uit Enschede verkoopt al 37 jaar lang vis vanuit zijn vaders viswinkel

Vishandel Kiefte is een begrip in Enschede. Sinds 1941 gevestigd aan de (Korte) Hengelosestraat. Reinald en Maureen Hoekstra genieten van de opwinding die zich meester maakt van mensen als de nieuwe haring zich aandient.

345238 856940
Ze missen hem nog altijd. Leen Hoogenboom, de Enschedese accordeonist die vorig jaar plotseling overleed. Elke dinsdagmiddag reed hij op zijn racefiets de winkel binnen. Liet zijn bidon vullen met water en at vervolgens drie zoute haringen. Dat deed hij al zeker vijftien jaar. Reinald en Maureen Hoekstra praten met liefde over de wonderlijke muzikant. Een fiets in een winkel, het slaat natuurlijk nergens op. Maar bij Leen had het iets organisch. Racefiets voor de deur laten staan, zonder slot?

Familiezaak
Op zijn zeventiende stond Reinald (54) al in de winkel vis te verkopen, samen met zijn vader Siebe Hoekstra en zijn oom Stoffel Kiefte, die de winkel in 1941 waren begonnen. Toen zijn vader in 1990 overleed, nam hij de winkel over. Zijn oom bleef helpen tot hij in 2000 op 87-jarige leeftijd een herseninfarct kreeg en kort daarop overleed. Dat was het moment dat Reinalds vrouw Maureen noodgedwongen de personele bezetting kwam versterken. Zonder ervaring sprong ze meteen in het diepe. Het was hoogseizoen, de nieuwe haring was binnen.

StiefbroersVer voor de Tweede Wereldoorlog trouwde de vader van Christoffel Kiefte met de moeder van Siebe Hoekstra. Vanaf dat moment waren Stoffel en Siebe stiefbroers. Ze kwamen uit een vissersgeslacht dat van Vollenhoven naar Twente trok, omdat de Afsluitdijk een eind had gemaakt aan het zoute water van de Zuiderzee. En in Twente zouden ze wel werk vinden in de textiel. Maar de vis vergeten, dat lukte ze niet.

HaringZe begonnen een vishandel onder de naam Kiefte. Niet onder de naam Hoekstra om het simpele feit dat Stoffel de oudste was. Eerst was het nog met de bakfiets langs de klanten fietsen en op de markt staan, maar daarna begonnen ze een kleine winkel aan huis in de Vluchtestraat. En in 1941 werd het pand gehuurd waar ze nog steeds zitten. Nog steeds is hun specialiteit de groene lichtgezouten haring. Dat is haring die bij de vangst het laatst is gekaakt en ingevroren.

De opwinding van de 'nieuwe haring' is terecht, zeggen ze. Ze deden er altijd aan mee, proberen haring te kopen van het eerste schip dat de haven binnenvaart. Sinds vier jaar verzorgen ze ook de grote haringparty bij de Wilmersberg in De Lutte. Dankbaar werk, vinden ze, maar erg arbeidsintensief . Dat betekent binnen één dag 1.500 haringen schoonmaken. Dan worden ook de zoons ingeschakeld, anders zouden ze het niet redden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Annina Romita

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.