Enschede

Plaatsengeld afgeschaft in katholieke kerken in Enschede

Het parochiebestuur St. Jacobus de Meerdere heeft het plaatsengeld in de drie katholieke kerken in Enschede afgeschaft. Dat besluit volgt na advies van de drie pastoraatsgroepen over het aantal collectes bij vieringen.

424178 613114
In veel kerken is het plaatsengeld al lang afgeschaft. Het huren of kopen van een eigen zitplaats in de kerk wordt niet meer van deze tijd gevonden, omdat het klassenverschillen zichtbaar maakt. In de katholieke kerken in Enschede werd de vrijwillige bijdrage nog wel gevraagd. Tot 1 juli. Per die datum heeft het parochiebestuur er een streep door gezet. âHet plaatsengeld roept nare herinneringen van vroeger opâ, schrijft het bestuur in de jongste uitgave van Pelgrim, het parochieblad voor rooms-katholiek Enschede.

Zitplaats kopen
Lang geleden moesten kerkleden kerkelijke belasting betalen voor het onderhoud van de gebouwen. De kerkvoogdij vroeg destijds bij de belastingdienst op hoeveel iemand verdiende en er volgde een kerkelijke aanslag die men verplicht was te betalen. Kerkelijke bijdragen zijn tegenwoordig vrijwillig. Daardoor komt er niet vanzelf genoeg geld binnen voor gebouwenonderhoud en kerkelijk werk. Om die reden werd in bijna alle kerken in Nederland de mogelijkheid ingevoerd om een eigen zitplaats te huren of te kopen. Mensen die geen vaste plaats huurden of kochten, moesten achter in de kerk wachten tot ze het sein kregen dat ze een plek mochten zoeken op de nog vrije zitplaatsen.

Geldmachine
Het systeem werd niet bepaald als gastvrij ervaren, ook niet in de Enschedese katholieke kerken. Uit signalen vanuit de pastoraatsgroepen bleek het parochiebestuur bovendien dat er sowieso kritiek was op het grote aantal collectes bij vieringen. âLiturgisch gezien is het allemaal niet fraai: de weekendviering als geldmachineâ, aldus het parochiebestuur. Het aantal collectes is om die reden per 1 juli verlaagd, ook al zijn de financiële zorgen van de parochie groot.

Wie in de Sint Jozef ter kerke gaat, kon wel vijf keer om een financiële bijdrage worden gevraagd. Als je de kerk binnenkomt, wordt er een bijdrage gevraagd voor het misboekje. Daarna volgen het plaatsengeld, de âgewoneâ collecte voor het onderhoud van gebouwen en pastorale zorg in de kerk, eventueel nog een extra collecte voor een goed doel en koffiegeld als je koffie ging drinken.

Gastvrije kerkgemeenschap
De eigen bijdrage voor het misboekje en het plaatsengeld zijn nu vervallen. Er zal alleen een collecte in de viering worden gehouden voor de pastorale zorg en de gebouwen. âWe hopen dat wat aanwezigen voorheen als plaatsengeld gaven, bij de gewone collecte wordt gedaan.â Extra collectes voor goede doelen worden voortaan als deurcollecte gehouden. âWe hopen zo een meer gastvrije kerkgemeenschap te zijn.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.